Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza chłopska z ziemniakami łączy włoski klasyk z domowym akcentem. Przede wszystkim jest ona pieczona na dość grubym spodzie
Forma o średnicy ok. 28 cm.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2566
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1128
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1471
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2566
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1128
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1471
Składniki
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie wrząca. W małej miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i trochę ciepłej wody (z odmierzonej ilości). Odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Dodaj zaczyn drożdżowy, pozostałą wodę i olej. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj sos. Pomidory z puszki zmiksuj z koncentratem pomidorowym i ziołami prowansalskimi. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos na małym ogniu przez ok. 10 minut aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do wrzątku i gotuj tylko przez 10 minut, aby lekko zmiękły. Odcedź i ostudź.
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Sery zetrzyj na tarce. Rozwałkuj ciasto na placek i ułóż je na blaszce wysmarowanej oliwą. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym. Rozłóż boczek, ułóż ziemniaki i posyp całość mozzarellą oraz serem gruyère.
Piecz pizzę przez 10–12 minut aż brzegi będą złociste, a ser się roztopi i lekko zarumieni.