Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubimy dania obiadowe kuchni włoskiej. Jednym z nich jest pizza. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i szybki.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 108
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 72
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 835
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 108
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21517
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 72
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 835
Składniki
1. Do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i całość mieszamy widelcem. Powstały rozczyn odstawiam na ok. 5-10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2.Do dużej miski przesiewam mąkę z solą. 3.W środku robię wgłębienie, do którego wlewam łyżkę oliwy i drożdże.
4. Ciasto mieszam robotem z hakiem ok. 5 minut.
5. Finalnie powstanie kula, której konsystencja powinna być zbita, gładka i elastyczna
6. Miskę z kulą przykrywam ściereczką i zostawiam ciasto w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoją objętość tj. na ok. 60 minut.
7. Po wyjęciu ciasta z miski, wyrabiam je rękoma przez ok. 2-3 minuty na stolnicy podsypanej mąką.
8. Do wałka, który jest pusty w środku wlewam ciepłą wodę i zaczynam wałkować spód (ciasto). Spód rozwałkowuję na grubość ok. 0,5cm. Podczas rozwałkowywania przewracam ciasto z jednej strony na drugą, by pozbyć się niepotrzebnych pęcherzyków powietrza na powierzchni (dzięki temu pizza równo wyrośnie). Przewracam spód 3-4 razy, podsypując mąką. Nakładam na ręce i staram się trochę kręcić, by dodatkowo się rozciągnął. Uwaga by się nie rozerwał.
9. Jeśli zostało nam trochę czasu do przyjścia domowników na obiad, spód można zostawić na stolnicy i szczelnie przykryć go ściereczką (najlepiej wilgotną). 10. Bezpośrednio przed pieczeniem nakładam dodatki. 11. Pizzę piekę w piekarniku z nastawionym termoobiegiem i temperaturą 200 stopni, przez ok. 15 minut.