Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza - ciasto super cienkie

Pizza - ciasto super cienkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1374

Dodano:

Odsłon: 1819

Bardzo lubimy dania obiadowe kuchni włoskiej. Jednym z nich jest pizza. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i szybki.

Składniki

  • Mąka pszenna do pizzy typ 500 (lub typ 450) 185-190g
  • Woda 150ml
  • Drożdże suszone 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek lub olej 1 łyżka
  • Cukier 0,5 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza - ciasto super cienkie

Przygotowanie

  1. 1. Do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i całość mieszamy widelcem. Powstały rozczyn odstawiam na ok. 5-10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.

  2. 2.Do dużej miski przesiewam mąkę z solą.
    3.W środku robię wgłębienie, do którego wlewam łyżkę oliwy i drożdże.

  3. 4. Ciasto mieszam robotem z hakiem ok. 5 minut.

  4. 5. Finalnie powstanie kula, której konsystencja powinna być zbita, gładka i elastyczna

  5. 6. Miskę z kulą przykrywam ściereczką i zostawiam ciasto w ciepłym miejscu, żeby podwoiło swoją objętość tj. na ok. 60 minut.

  6. 7. Po wyjęciu ciasta z miski, wyrabiam je rękoma przez ok. 2-3 minuty na stolnicy podsypanej mąką.

  7. 8. Do wałka, który jest pusty w środku wlewam ciepłą wodę i zaczynam wałkować spód (ciasto). Spód rozwałkowuję na grubość ok. 0,5cm. Podczas rozwałkowywania przewracam ciasto z jednej strony na drugą, by pozbyć się niepotrzebnych pęcherzyków powietrza na powierzchni (dzięki temu pizza równo wyrośnie). Przewracam spód 3-4 razy, podsypując mąką. Nakładam na ręce i staram się trochę kręcić, by dodatkowo się rozciągnął. Uwaga by się nie rozerwał.

  8. 9. Jeśli zostało nam trochę czasu do przyjścia domowników na obiad, spód można zostawić na stolnicy i szczelnie przykryć go ściereczką (najlepiej wilgotną).
    10. Bezpośrednio przed pieczeniem nakładam dodatki.
    11. Pizzę piekę w piekarniku z nastawionym termoobiegiem i temperaturą 200 stopni, przez ok. 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń