Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza którą robię bardzo często, dokładnie w każdą sobotę :) Od kilku lat mamy taką tradycję, że zawsze w sobotę robimy domową pizzę. Pizzę piekę w temperaturze 310 stopni, na drugiej półce od dołu. Jeśli wasz piekarnik nie nagrzewa się do takiej temperatury, to najlepiej piec pizzę w najwyższej temperaturze do jakiej się nagrzewa. Dodatki do pizzy podaję przykładowe, takie które akurat teraz dodałam, ale możecie dodać to co lubicie, albo to co akurat zalega w lodówce. U nas jest tak, że każdy robi swoją pizzę i układa na niej to co lubi.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 34
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 257
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1667
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 34
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 257
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 779
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1667
Składniki
Sos pomidorowy. Passate przełożyć do rondelka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, sól, i pieprz. Podgrzewać na małym gazie, aż sos zgęstnieje. Następnie zostawić do wystudzenia. Sos przygotowuję kiedy ciasto wyrasta.
Ciasto. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Można zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, ale nie jest to konieczne. Następnie wsypać mąkę, dodać sól i oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę i podzielić na 3 części, następnie uformować kulki. Nakryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Okrągłe blaszki nasmarować olejem. Wyłożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć dłońmi do brzegów blaszki.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć sos pomidorowy zostawiając wolne brzegi. Następnie posypać utartym serem i wyłożyć ulubione dodatki. Tu pizza z pieczarkami, cebulą, kukurydzą, brokułem, oliwkami, pepperoni i szpinakiem.
Pizzę piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 310 stopni, 7-8 minut. Jeżeli nie macie w piekarniku takiej temperatury, to polecam 250 stopni, 12-13 minut.