Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8109
Dodano: 16.04.2013
Odsłon: 18017
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.
Nadzienie: cebulę dzielimy w piórka, lekko podsmażamy na łyżce oliwy, kiełbasę kroimy w plasterki.
Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek. Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury.
Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach. Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Obserwator 29 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Świetne ..pycha !!2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 29 marca 2014Zgłoś do usunięcia
fajna pizza, a ser można sobie samemu zrobić do takiej pizzy, polecam www.winoiser.com0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 19 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Patusia u ciebie zawsze smacznie:-)) Pomysł fajny jeżeli chodzi o dodatki do pizzy więc sobie zapożyczę:-)) Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz