Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oscypek i żurawina to połączenie doskonałe. Jeszcze bardziej apetycznie to połączenie prezentuje się na pizzy w towarzystwie sosu pomidorowego i chrupiącej kiełbaski. Ja wykorzystałam hiszpańską kiełbasę chorizo, można użyć bekonu, cienkiej kiełbasy lub mniej kalorycznej szynki. Polecam!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3963
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19970
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3097
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4345
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3963
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19970
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 3097
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4345
Składniki
Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia. Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia. Nadzienie: cebulę dzielimy w piórka, lekko podsmażamy na łyżce oliwy, kiełbasę kroimy w plasterki. Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek. Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury. Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach. Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.