Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza góralska

Pizza góralska

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7368

Dodano:

Odsłon: 17443

Oscypek i żurawina to połączenie doskonałe. Jeszcze bardziej apetycznie to połączenie prezentuje się na pizzy w towarzystwie sosu pomidorowego i chrupiącej kiełbaski. Ja wykorzystałam hiszpańską kiełbasę chorizo, można użyć bekonu, cienkiej kiełbasy lub mniej kalorycznej szynki. Polecam!

Składniki

  • Na ciasto:
  • 15g drożdży
  • 250g mąki pszennej
  • 150ml letniej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Na sos:
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie
  • Na nadzienie:
  • kilka plastrów oscypka
  • pół cebuli
  • kiełbaska chorizo (bekon lub cienka kiełbasa)
  • konfitura żurawinowa
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.

    Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.

    Nadzienie: cebulę dzielimy w piórka, lekko podsmażamy na łyżce oliwy, kiełbasę kroimy w plasterki.

    Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek. Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury.
    Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach. Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 marca 2014 fajna pizza, a ser można sobie samemu zrobić do takiej pizzy, polecam www.winoiser.com

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 kwietnia 2013 Patusia u ciebie zawsze smacznie:-)) Pomysł fajny jeżeli chodzi o dodatki do pizzy więc sobie zapożyczę:-)) Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń