Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pizzę na klasycznym grubym cieście według włoskiej receptury - pizzę Margheritę - ale urozmaiconą o salami i rukolę, ponieważ ten zestaw czyli sos pomidorowy + mozarella + salami + rukola = są to smaki będące najlepszą kompozycją. Serdecznie polecam :-)
Składniki
Drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy szczyptę cukru, 3 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Wzdłuż brzegów sypiemy dwie łyżeczki soli. W środku robimy dołek, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, 3 łyżki oliwy, rozpuszczone drożdże i mieszamy widelcem. Stopniowo dolewamy wodę, mieszamy. I przerzucamy na oprószony mąką blat i zagniatamy ciasto. Zagniata się bardzo fajnie. Zagniatamy w ten sposób około 10 minut. Następnie wkładamy ciasto do miski, nacinamy z wierzchu na krzyż, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość. W czasie gdy ciasto wyrasta, robimy sos. Pomidory z puszki przelewamy do talerza, usuwamy szypułki i inne niedoskonałości, siekamy i przelewamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sypiemy sporo oregano, trochę pieprzu i soli, dwie łyżki oliwy i mieszamy. Sos już prawie gotowy. Siekamy bazylię i połowę posiekanej bazylii dodajemy do sosu, mieszamy i sos gotowy. Jest przepyszny. Jeżeli ciasto podwoiło już swoją objętość - wyciągamy je z miski i jeszcze chwilę zagniatamy. Dużą blachę smarujemy oliwą i próbuję rozciągnąć w niej ciasto. Jest to trudne, ale możliwe. Trzeba ciasto rozciągać rękami aż wypełni sobą blachę. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy znów na ok. pół godziny. W tym czasie kroimy mozarellę w kosteczkę. Po upływie pół godziny ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nim plastry salami i polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i pieczemy przez 12 minut z grzaniem góra-dół. Następnie otwieramy piekarnik, wysuwamy blachę z pizzą - układamy na niej pokrojoną w kosteczkę mozarellę i dopiekamy jeszcze 6 minut z termoobiegiem. I pizza gotowa. Na wierzchu układamy świeżą rukolę i pozostałą posiekaną bazylię. Pizza jest przepyszna i bardzo sycąca, może z powodzeniem zastąpić posiłek. Serdecznie polecam :-)