Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na cieście drożdżowym śmietanowym

Pizza na cieście drożdżowym śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1020 Ocena: 7017

Dodano:

Odsłon: 320

Przygotowałam dziś swojską pizzę na cieście drożdżowym śmietanowym, przepis jest mój wzięłam go z bułek drożdżowych które robiłam i nie żałuję ponieważ pizza wyszła przepyszna, jeżeli lubicie swojskie pizzę to z całego serca polecam ten przepis

Składniki

  • składniki na ciasto do pizzy :
  • 4 szklanki mąki pszennej (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 opakowanie drożdży suszonych,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 0,5 łyżki cukru,
  • 1 jajko rozmiar L,
  • 1 szklanka ciepłej śmietany 12 %,
  • 9 łyżek mleka,
  • 2 łyżki masła
  • dodatki :
  • 200 g szynki w plastrach,
  • 630 g pieczarek,
  • 300 g sera mozzarella 2 opakowania po 150 g,
  • 1 cebula 175 g,
  • 4 łyżki oleju,
  • 0,5 łyżeczki soli i pieprzu,
  • 3 łyżki swojskiego keczupu,
  • 2 łyżeczki oleju do keczupu jako sos
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza na cieście drożdżowym śmietanowym

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować ciasto na pizzę do miski wsypać mąkę przez środek zrobić wgłębienie i wsypać drożdże suszone oraz pół łyżki cukru i zalać mlekiem aby drożdże zaczęły pracować, po boku wbić całe jajko oraz wsypać sól, gdy drożdże podjęły już pracę wlać ciepłą podgrzaną śmietanę ( nie może być gorąca ). Całość wyrobić do połączenia się składników następnie wlać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło

  2. Jak już mamy przygotowane ciasto odstawić go pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło i podrosło. A w międzyczasie przygotować pieczarki, na patelnię wlać olej i dodać pokrojoną dowolnie cebulę lekko podsmażyć ją na brązowo a następnie dodać pieczarki, podsmażając na średnim ogniu dodać sól i pieprz, smażyć tak długo na średnim ogniu aż wyparuje z pieczarek woda i powstanie gęstawy sos

  3. W czasie gdy farsz pieczarkowy stygnie a ciasto ładnie podrosło co jest widoczne wyłożyć je z miski na stół wysypany mąką lub na stolnicę i za pomocą rąk rozciągnąć na wielkość blaszki w której będzie pieczona pizza

  4. Blaszkę ja użyłam od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozciągnięte ciasto drożdżowe posmarować sosem ( ja zrobiłam sos używając swojskiego keczupu z cukinii z dodatkiem dwóch łyżeczek oleju ). Na sos wyłożyć ostygnięte pieczarki a na pieczarki wyłożyć pokrojoną w drobną kostkę szynkę i ponownie pozostawić na chwilę pod ściereczką aby lekko ciasto z dodatkami podrosło

  5. Piekarnik rozgrzać ustawiając go na 230 stopni, wstawić podrośniętą pizzę i piec 30 minut, przygotować ser mozzarella i pięć minut przed końcem pieczenia podsypać przygotowanym serem i podpiec do rozpuszczenia się dodanego sera. Pizza po upieczeniu ma chrupiące boki i bardzo dobrze się kroi narzędziem dostosowanym do pizzy choć ser się ciągnie

  6. Gotową pizzę podałam ze swojskim keczupem z cukinii który nie tak dawno robiłam, smakowało rewelacyjnie ciasto w środku jest miękkie i puchate a boki bardzo chrupiące. Nie ma porównania do kupnych pizzy, a zapach po całym mieszkaniu roznosi się taki że nie sposób wytrzymać aby jej w trakcie pieczenia nie zjeść

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń