Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam dziś swojską pizzę na cieście drożdżowym śmietanowym, przepis jest mój wzięłam go z bułek drożdżowych które robiłam i nie żałuję ponieważ pizza wyszła przepyszna, jeżeli lubicie swojskie pizzę to z całego serca polecam ten przepis
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1666
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1666
Składniki
Na początek przygotować ciasto na pizzę do miski wsypać mąkę przez środek zrobić wgłębienie i wsypać drożdże suszone oraz pół łyżki cukru i zalać mlekiem aby drożdże zaczęły pracować, po boku wbić całe jajko oraz wsypać sól, gdy drożdże podjęły już pracę wlać ciepłą podgrzaną śmietanę ( nie może być gorąca ). Całość wyrobić do połączenia się składników następnie wlać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło
Jak już mamy przygotowane ciasto odstawić go pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło i podrosło. A w międzyczasie przygotować pieczarki, na patelnię wlać olej i dodać pokrojoną dowolnie cebulę lekko podsmażyć ją na brązowo a następnie dodać pieczarki, podsmażając na średnim ogniu dodać sól i pieprz, smażyć tak długo na średnim ogniu aż wyparuje z pieczarek woda i powstanie gęstawy sos
W czasie gdy farsz pieczarkowy stygnie a ciasto ładnie podrosło co jest widoczne wyłożyć je z miski na stół wysypany mąką lub na stolnicę i za pomocą rąk rozciągnąć na wielkość blaszki w której będzie pieczona pizza
Blaszkę ja użyłam od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozciągnięte ciasto drożdżowe posmarować sosem ( ja zrobiłam sos używając swojskiego keczupu z cukinii z dodatkiem dwóch łyżeczek oleju ). Na sos wyłożyć ostygnięte pieczarki a na pieczarki wyłożyć pokrojoną w drobną kostkę szynkę i ponownie pozostawić na chwilę pod ściereczką aby lekko ciasto z dodatkami podrosło
Piekarnik rozgrzać ustawiając go na 230 stopni, wstawić podrośniętą pizzę i piec 30 minut, przygotować ser mozzarella i pięć minut przed końcem pieczenia podsypać przygotowanym serem i podpiec do rozpuszczenia się dodanego sera. Pizza po upieczeniu ma chrupiące boki i bardzo dobrze się kroi narzędziem dostosowanym do pizzy choć ser się ciągnie
Gotową pizzę podałam ze swojskim keczupem z cukinii który nie tak dawno robiłam, smakowało rewelacyjnie ciasto w środku jest miękkie i puchate a boki bardzo chrupiące. Nie ma porównania do kupnych pizzy, a zapach po całym mieszkaniu roznosi się taki że nie sposób wytrzymać aby jej w trakcie pieczenia nie zjeść