Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza na cukiniowym spodzie

Pizza na cukiniowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2505

Dodano:

Odsłon: 593

Zawsze robiłam pizzę na tradycyjnym drożdżowym spodzie. Odkąd trafił w moje ręce przepis na pizzę na cukiniowym spodzie, robię ją często. A i moje samopoczucie jest lepsze, że jem coś bardziej lekkostrawnego :)

Składniki

  • Cukinia - 650 g
  • Jaja - 3 szt.
  • Mąka pszenna - 8 łyżek
  • Otręby pszenne - 3 łyżki
  • Sól - do smaku
  • Sos pomidorowy - 250 g
  • Pasta z oliwek - (niekoniecznie)
  • Przyprawa do pizzy - do smaku
  • Pieczarki - 300 g
  • Cebula - 1 szt.
  • Szynka parmeńska - kilka plasterków
  • Mozarella - 2 kulki
  • Rukola - garść
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza na cukiniowym spodzie

Przygotowanie

  1. Obraną i startą na grubych oczkach cukinię posypujemy solą, zostawiamy na 15 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, otręby, mąkę i przyprawę do pizzy. Mieszamy wszystkie składniki.

  2. Formujemy okrągły placek, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spryskanego oliwą (placek po upieczeniu będzie ładnie odchodził od papieru). Podpiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  3. Placek smarujemy pastą z oliwek (niekoniecznie), sosem pomidorowym, układamy podduszone pieczarki z cebulą, szynkę parmeńską. Na górę ścieramy mozzarellę i pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Dekorujemy rukolą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń