Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizzę wykonane według przepisu Piotra Ogińskiego. Cieniutkie, chrupiące, idealnie utrzymujące wszystkie dodatki.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113066
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113066
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Mąkę przesiewam do miski. W około 50 ml ciepłej wody rozpuszczam pokruszone drożdże. Dodaję łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki mąki.
Do mąki dodaję oliwę i wlewam zaczyn. W około 200 ml ciepłej wody rozpuszczam sól. Wodę z solą wlewam stopniowo do ciasta. Całość dokładnie zagniatam.Z ciasta formuję kulę. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Żeby ciasto nie wyschło, kulę delikatnie zwilżam wodą.
Ciasto dzielę na dwie części. Formuję z nich kule, które rozwałkowuję na oprószonej semoliną stolnicy na cienkie placki. Zawijam brzegi. Na każdym z nich układam ulubione składniki. Piekę 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.