Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizzę wykonane według przepisu Piotra Ogińskiego. Cieniutkie, chrupiące, idealnie utrzymujące wszystkie dodatki.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11063
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3456
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1168
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 354
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11063
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3456
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1168
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 354
Składniki
Mąkę przesiewam do miski. W około 50 ml ciepłej wody rozpuszczam pokruszone drożdże. Dodaję łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki mąki.
Do mąki dodaję oliwę i wlewam zaczyn. W około 200 ml ciepłej wody rozpuszczam sól. Wodę z solą wlewam stopniowo do ciasta. Całość dokładnie zagniatam.Z ciasta formuję kulę. Wkładam do miski, przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Żeby ciasto nie wyschło, kulę delikatnie zwilżam wodą.
Ciasto dzielę na dwie części. Formuję z nich kule, które rozwałkowuję na oprószonej semoliną stolnicy na cienkie placki. Zawijam brzegi. Na każdym z nich układam ulubione składniki. Piekę 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.