Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza wykonana z mąki razowej. Śmiało można jeść na diecie, idealna dla osób unikających węglowodanów prostych. Do tego sos a'la Pizza Hut pełen suszonych ziół.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22427
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14471
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4470
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43591
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 560
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 534
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22427
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14471
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4470
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43591
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 560
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 534
Składniki
Przygotowanie zaczynamy od sosu. Składniki mieszamy w rondelku, należy je doprowadzić do wrzenia, a następnie obniżyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez ok 45 minut do zgęstnienia sosu.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni, grzanie góra/dół. Przechodzimy do ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z solą. Odmierzamy część wody, jedną odstawiamy na bok, w drugiej zaś rozpuszczamy drożdże z łyżeczką mąki i cukrem. Pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia (pojawi się na nim pianka). Do przesianej wcześniej mąki dodajemy zaczyn i olej. Stopniowo dolewamy pozostałą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Wyrabiamy starannie do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką (pizza nie przyklei się).
Spód pizzy smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, nie wielką ilością, aby ciasto nie rozmiękło. Pozostały sos będzie idealnym dodatkiem do gotowej już pizzy. Posypujemy tartym serem. Na wierzchu układamy wybrane dodatki: u mnie czarne oliwki i plasterki szynki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe.