Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z gruszą i dojrzewającą szynką

Pizza z gruszą i dojrzewającą szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 2386

Dodano:

Odsłon: 51

Pizza na puszysty, chrupiącym cieście z szynką, gruszką, pomidorami i oliwkami.

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Drożdże świeże - 10g
  • Woda - 95ml
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • Szynka dojrzewająca - 30g
  • Gruszka dojrzała - 1szt
  • Pomidory suszone - 3 plastry
  • Pomidory koktajlowe - 8 szt
  • Oliwki - 10 szt
  • Mozzarella - 100g
  • Sos pomidorowy (lub koncentrat) - 2 łyżki
  • Zioła świeże - tymianek, bazylia
  • + kasza manna do podsypywania ciasta
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z gruszą i dojrzewającą szynką

Przygotowanie

  1. Z podanych składników otrzymamy 2 pizze wielkości dużego talerza.


    Ciasto:
    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulę. Placek można rozwałkować lub rozciągać rękami. Lepiej podsypywać przy tym kaszą manną niż mąką.

    Gotowe placki smarujemy sosem lub koncentratem wymieszanym ze świeżymi ziołami. Wszystkie składniki kroimy i układamy na pizzach.

    Do pieczenia używam kamienia, piekę w 250 stopniach przez 4 minuty. Jeśli pieczecie na blaszce będzie trzeba przytrzymać nieco dłużej. Najlepiej, aby boki ciasta były lekko przypieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń