Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań świata, które serwuje się niemal w każdym zakątku globu. Każdy amator tego dania, z pewnością ma swoją ulubioną kompozycję smakową. Jesień, aż prosi się, aby na naszych stołach zagościła pizza z grzybami. Sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i pełnoprawny obiad.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5065
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34434
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2097
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113775
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5065
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34434
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2097
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113775
Składniki
Na samym początku należy zacząć od przygotowania ciasta. Utrzyj drożdże z 50 ml ciepłej wody oraz szczyptą cukru. Odstaw je w ciepłe miejsce na około 20 min do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Następnie zacznij wyrabiać ciasto i stopniowo dodawaj oliwy. Ciasto powinno być gładkie i przede wszystkim nie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże będą pracować, a ciasto będzie mogło wyrosnąć.
Gdy ciasto rośnie, możesz w tym czasie zająć się przygotowaniem składników na pizzę. Podgrzybki i borowiki, dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na mocno rozgrzaną patelnie dodaj oliwę z oliwek i wrzuć na nią grzyby. Podsmaż je z każdej strony przez 15 min, wówczas powinny delikatnie zmięknąć. Kurki również należy oczyścić i podsmażyć przez około 5 minut na patelni na oliwie, dodaj do nich wiórki cebuli.
Przygotuj stolnicę i posyp ją mąką. Ciasto podziel na 3 części i każdą z nich rozwałkuj na placek wielkości pizzy. Następnie zrób sos na pizzę. Do rondelka dodaj przecier pomidorowy, czosnek, oregano i sól. Podgrzej całość i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Gdy sos wystygnie, wysmaruj nim gotowe placki. Ułóż na nich grzyby, cebulę i ser. Piecz w maksymalnej temperaturze przez 10-20 min aż do zarumienia.