Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przysmak albo jesteś początkującym kucharzem, dla którego ciasto na pizzę jest zbyt dużym wyzwaniem? Proponujemy ci szybką i niezwykle smaczną pizzę z patelni. Zapewne zwolennicy klasycznych metod powiedzą, że patelnia nie nadaje się do tego zadania, my jednak wiemy, że się mylą. Patelnia, szczególnie żeliwna, pozwoli ci na wykonania pożywnej kolacji w mniej niż 30 minut. Do wykonania tej potrawy użyliśmy sosu pomidorowego, pieczarek i mozzarelli, ale możesz dorzucić inne, ulubione dodatki.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3856
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 996
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3856
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 996
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Przygotuj ciasto na pizzę. Do dużej miski wlej śmietanę, oliwę, dodaj jajko i sól. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Przesiej mąkę i partiami dodawaj do miski z masą jajeczną. Ponownie zmiksuj lub wymieszaj silikonową szpatułką. Ciasto powinno być płynne, nie przejmuj się tym. Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Passatę wymieszaj z oregano, dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Pieczarki oczyść, odetnij końcówki z ziemią i pokrój w cienkie plasterki, następnie wrzuć na wrzątek i gotuj 5-10 minut, po czym odcedź. Możesz użyć świeżych pieczarek, ale pizza może wyjść mniej chrupiąca i bardziej miękka. Mozzarellę i parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na dużą, patelnię żeliwną (ok. 28 cm) wylej łyżkę oliwy i dobrze podgrzej. Ciasto wylej na patelnię i od razu wygładź silikonową szpatułką. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i trzymaj pizzę ok. 2 minuty, a powierzchnia ciasta powinna przestać być błyszcząca. Odkryj pokrywę, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, rozłóż plasterki pieczarek, przykryj patelnię pokrywą i smaż jeszcze 5-10 minut. Następnie posyp mieszanką serów i smaż kolejne 15-17 minut, aż mozzarella i parmezan się rozpuszczą.
Gotową pizzę z patelni ostrożnie zsuń na deskę lub talerz. Możesz udekorować suszonym oregano lub świeżymi listkami bazylii.