Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przysmak albo jesteś początkującym kucharzem, dla którego ciasto na pizzę jest zbyt dużym wyzwaniem? Proponujemy ci szybką i niezwykle smaczną pizzę z patelni. Zapewne zwolennicy klasycznych metod powiedzą, że patelnia nie nadaje się do tego zadania, my jednak wiemy, że się mylą. Patelnia, szczególnie żeliwna, pozwoli ci na wykonania pożywnej kolacji w mniej niż 30 minut. Do wykonania tej potrawy użyliśmy sosu pomidorowego, pieczarek i mozzarelli, ale możesz dorzucić inne, ulubione dodatki.
Pizza z patelni
Składniki
- 100-120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 3-4 pieczarki
- 100 g mozzarelli
- 50 g startego parmezanu
- sól, czarny pieprz
Składniki
- 100-120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 3-4 pieczarki
- 100 g mozzarelli
- 50 g startego parmezanu
- sól, czarny pieprz

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto na pizzę. Do dużej miski wlej śmietanę, oliwę, dodaj jajko i sól. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Przesiej mąkę i partiami dodawaj do miski z masą jajeczną. Ponownie zmiksuj lub wymieszaj silikonową szpatułką. Ciasto powinno być płynne, nie przejmuj się tym. Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Passatę wymieszaj z oregano, dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Pieczarki oczyść, odetnij końcówki z ziemią i pokrój w cienkie plasterki, następnie wrzuć na wrzątek i gotuj 5-10 minut, po czym odcedź. Możesz użyć świeżych pieczarek, ale pizza może wyjść mniej chrupiąca i bardziej miękka. Mozzarellę i parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na dużą, patelnię żeliwną (ok. 28 cm) wylej łyżkę oliwy i dobrze podgrzej. Ciasto wylej na patelnię i od razu wygładź silikonową szpatułką. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i trzymaj pizzę ok. 2 minuty, a powierzchnia ciasta powinna przestać być błyszcząca. Odkryj pokrywę, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, rozłóż plasterki pieczarek, przykryj patelnię pokrywą i smaż jeszcze 5-10 minut. Następnie posyp mieszanką serów i smaż kolejne 15-17 minut, aż mozzarella i parmezan się rozpuszczą.
Gotową pizzę z patelni ostrożnie zsuń na deskę lub talerz. Możesz udekorować suszonym oregano lub świeżymi listkami bazylii.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 100-120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 3-4 pieczarki
- 100 g mozzarelli
- 50 g startego parmezanu
- sól, czarny pieprz
Przygotuj ciasto na pizzę. Do dużej miski wlej śmietanę, oliwę, dodaj jajko i sól. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Przesiej mąkę i partiami dodawaj do miski z masą jajeczną. Ponownie zmiksuj lub wymieszaj silikonową szpatułką. Ciasto powinno być płynne, nie przejmuj się tym. Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Passatę wymieszaj z oregano, dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Pieczarki oczyść, odetnij końcówki z ziemią i pokrój w cienkie plasterki, następnie wrzuć na wrzątek i gotuj 5-10 minut, po czym odcedź. Możesz użyć świeżych pieczarek, ale pizza może wyjść mniej chrupiąca i bardziej miękka. Mozzarellę i parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na dużą, patelnię żeliwną (ok. 28 cm) wylej łyżkę oliwy i dobrze podgrzej. Ciasto wylej na patelnię i od razu wygładź silikonową szpatułką. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i trzymaj pizzę ok. 2 minuty, a powierzchnia ciasta powinna przestać być błyszcząca. Odkryj pokrywę, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, rozłóż plasterki pieczarek, przykryj patelnię pokrywą i smaż jeszcze 5-10 minut. Następnie posyp mieszanką serów i smaż kolejne 15-17 minut, aż mozzarella i parmezan się rozpuszczą.
Gotową pizzę z patelni ostrożnie zsuń na deskę lub talerz. Możesz udekorować suszonym oregano lub świeżymi listkami bazylii.