Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, gdy podczas samotnego wieczoru przyjdzie ci ochota na włoski przysmak albo jesteś początkującym kucharzem, dla którego ciasto na pizzę jest zbyt dużym wyzwaniem? Proponujemy ci szybką i niezwykle smaczną pizzę z patelni. Zapewne zwolennicy klasycznych metod powiedzą, że patelnia nie nadaje się do tego zadania, my jednak wiemy, że się mylą. Patelnia, szczególnie żeliwna, pozwoli ci na wykonania pożywnej kolacji w mniej niż 30 minut. Do wykonania tej potrawy użyliśmy sosu pomidorowego, pieczarek i mozzarelli, ale możesz dorzucić inne, ulubione dodatki.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 985
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666483
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 217
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 985
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666483
Składniki
Przygotuj ciasto na pizzę. Do dużej miski wlej śmietanę, oliwę, dodaj jajko i sól. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Przesiej mąkę i partiami dodawaj do miski z masą jajeczną. Ponownie zmiksuj lub wymieszaj silikonową szpatułką. Ciasto powinno być płynne, nie przejmuj się tym. Miskę przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Passatę wymieszaj z oregano, dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Pieczarki oczyść, odetnij końcówki z ziemią i pokrój w cienkie plasterki, następnie wrzuć na wrzątek i gotuj 5-10 minut, po czym odcedź. Możesz użyć świeżych pieczarek, ale pizza może wyjść mniej chrupiąca i bardziej miękka. Mozzarellę i parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na dużą, patelnię żeliwną (ok. 28 cm) wylej łyżkę oliwy i dobrze podgrzej. Ciasto wylej na patelnię i od razu wygładź silikonową szpatułką. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i trzymaj pizzę ok. 2 minuty, a powierzchnia ciasta powinna przestać być błyszcząca. Odkryj pokrywę, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, rozłóż plasterki pieczarek, przykryj patelnię pokrywą i smaż jeszcze 5-10 minut. Następnie posyp mieszanką serów i smaż kolejne 15-17 minut, aż mozzarella i parmezan się rozpuszczą.
Gotową pizzę z patelni ostrożnie zsuń na deskę lub talerz. Możesz udekorować suszonym oregano lub świeżymi listkami bazylii.