Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19624
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19624
Składniki
Drożdże kruszymy i dobrze mieszamy z cukrem oraz wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże „ruszą” ( u mnie 15 min). Łączymy rozczyn z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie 40 min – ciasto stało przy ciepłym kaloryferze). Po tym czasie zagniatamy ciasto jeszcze ok 8 – 10 min aż będzie całkiem elastyczne i nie będzie się kleić. Blachę posypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym: - wybrane zioła (oregano, tymianek, bazylia), sól i pieprz zalewamy odrobiną gorącej wody. Gdy zioła napęcznieją łączymy je z małym koncentratem pomidorowym. Następnie układamy wybrane składniki pizzy. U mnie świeży szpinak ( doprawiony ziołami) jakieś 300 g, pieczarki 250 g, i ser emmentaler ok 150 g. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 18 – 20 min.