Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z szynką i mozzarellą

Pizza z szynką i mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 4451

Dodano:

Odsłon: 533

Przepis podaje użycie suchych drożdży, ale tak naprawdę ciasto na pizzę przygotowuję z drożdży, które akurat mam pod ręką - świeżych daję około 20g.

Składniki

  • kilka plasterków ulubionej szynki
  • 1 kulka sera mozzarella, porwana na kawałki
  • kilka paseczków papryki: czerwonej, zielonej albo żółtej (mogą być pomieszane)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę lub piórka
  • listki świeżej bazylii
  • SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
  • 300ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub bazylii
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIZZĘ:
  • 400g mąki pszennej
  • 220g letniej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza z szynką i mozzarellą

Przygotowanie

  1. Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania jednej dużej prostokątnej pizzy lub 4 mniejszych.

    Przygotować ciasto na pizzę: do miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać oliwę - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 1 godz.).

  2. Przygotować sos pomidorowy do pizzy: w rondelku rozgrzać oliwę i poddusić drobno posiekany czosnek, wlać passatę pomidorową, dodać zioła i przyprawy - gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do czasu, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.

  3. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Następnie uformować wybrany kształt i umieścić na natłuszczonej lub posypanej mąką krupczatką blaszce do pieczenia. Ciasto nie powinno mieć więcej niż 6mm grubości, gdyż jeszcze podrośnie w trakcie pieczenia.
    Na cieście rozsmarować równomiernie wystudzony sos pomidorowy, ułożyć na nim plasterki szynki, pokrojoną paprykę, czerwoną cebulę i ser mozzarella. Całość można oprószyć suszoną bazylią albo oregano. Można skropić oliwą extra vergine.
    Pizzę zapiekać przez 20 minut w 230 stopniach. Przed podaniem ozdobić świeżą bazylią.
    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 maja Świetna pizza, nie ma to jak domowa, bo wiemy, co jemy i dajemy ile chcemy :D
Bazylia koniecznie, kocham ją i już dziś czwarty przepis z nią widzę :) Przypadek? Nie sądzę ;p
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń