Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis podaje użycie suchych drożdży, ale tak naprawdę ciasto na pizzę przygotowuję z drożdży, które akurat mam pod ręką - świeżych daję około 20g.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 499
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 499
Składniki
Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania jednej dużej prostokątnej pizzy lub 4 mniejszych. Przygotować ciasto na pizzę: do miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać oliwę - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość (około 1 godz.).
Przygotować sos pomidorowy do pizzy: w rondelku rozgrzać oliwę i poddusić drobno posiekany czosnek, wlać passatę pomidorową, dodać zioła i przyprawy - gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut lub do czasu, aż sos pomidorowy nieco zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Następnie uformować wybrany kształt i umieścić na natłuszczonej lub posypanej mąką krupczatką blaszce do pieczenia. Ciasto nie powinno mieć więcej niż 6mm grubości, gdyż jeszcze podrośnie w trakcie pieczenia. Na cieście rozsmarować równomiernie wystudzony sos pomidorowy, ułożyć na nim plasterki szynki, pokrojoną paprykę, czerwoną cebulę i ser mozzarella. Całość można oprószyć suszoną bazylią albo oregano. Można skropić oliwą extra vergine. Pizzę zapiekać przez 20 minut w 230 stopniach. Przed podaniem ozdobić świeżą bazylią. Miłego gotowania!