Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szukałam oryginalnej włoskiej pizzy. Kwintesencja to ciasto oraz niewielka ilość dobrych składników.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105432
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 85
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 22
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105432
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 85
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 22
Składniki
Ciasto: Robimy zaczyn: drożdze rozcieramy z cukrem dodajemy ok. 50 ml ciepłej wody, dodajemy tyle mąki by zaczyn miał konsystencję śmietany (ok. 2/3 łyzek). Przykrywamy odstawiamy na 15 min. W międzyczasie: koncetrakt wkładamy do rondelka dodajemy pół szklanki wody, posiekaną bazylię, zioła, oraz przeciśnięte przez praskę zabki czosnku. Chwilę gotujemy. Do zaczynu dodajemy mąkę. Niestety ja to robię na oko ponieważ chodzi o to by ciasto dość "luźne" - ale nigdy nie zużywam więcej jak 3 szklanki (łącznie z zaczynem.) dodajemy tez wodę - ale zostawiamy sobie 5o ml. Ponieważ po wyrobieniu ciasta w tej włąsnie małej ilości wody rozpuszczamy sól - i ocywiście dodajemy do ciasta. Tu przeważnie trzeba dodać jeszcze łyżkę maki. Ciasto może stac godz. lub 4 - zależy od nas. Natomiast ja w między czasie dwa razy je "przerabiam". Cisto odstawione zwilżyć wodą żeby się nie zsychało lub oliwą z oliwek jeśli mamy. Po wyrośnięciu dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko (staramy się okrąg). Obficie podsypujemy mąką (nadmiar potemmożna zdmuchnąć lub zdjąć pędzelkiem). Ja na koniec podsypujeciasto bułką tartą, od spodu i z wierzchu. Na to kaldziemy nasz sosik, starty ser. Ja 1 sztukę robię z szynką wędzoną a drugą z salami i oliwkami. Pizza piecze się błyskawicznie - 10/15 min w 180 stopniach z termoobiegiem. Rukolę myjemy i polewamy ją oliwą czosnkową. Pomidorki kroimy na pół i tez dodajemy do rukoli całość mieszamy i podajemy na upieczonej pizzy.