Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szukałam oryginalnej włoskiej pizzy. Kwintesencja to ciasto oraz niewielka ilość dobrych składników.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 239
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2305
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3529
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28286
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 239
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2305
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3529
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28286
Składniki
Ciasto: Robimy zaczyn: drożdze rozcieramy z cukrem dodajemy ok. 50 ml ciepłej wody, dodajemy tyle mąki by zaczyn miał konsystencję śmietany (ok. 2/3 łyzek). Przykrywamy odstawiamy na 15 min. W międzyczasie: koncetrakt wkładamy do rondelka dodajemy pół szklanki wody, posiekaną bazylię, zioła, oraz przeciśnięte przez praskę zabki czosnku. Chwilę gotujemy. Do zaczynu dodajemy mąkę. Niestety ja to robię na oko ponieważ chodzi o to by ciasto dość "luźne" - ale nigdy nie zużywam więcej jak 3 szklanki (łącznie z zaczynem.) dodajemy tez wodę - ale zostawiamy sobie 5o ml. Ponieważ po wyrobieniu ciasta w tej włąsnie małej ilości wody rozpuszczamy sól - i ocywiście dodajemy do ciasta. Tu przeważnie trzeba dodać jeszcze łyżkę maki. Ciasto może stac godz. lub 4 - zależy od nas. Natomiast ja w między czasie dwa razy je "przerabiam". Cisto odstawione zwilżyć wodą żeby się nie zsychało lub oliwą z oliwek jeśli mamy. Po wyrośnięciu dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko (staramy się okrąg). Obficie podsypujemy mąką (nadmiar potemmożna zdmuchnąć lub zdjąć pędzelkiem). Ja na koniec podsypujeciasto bułką tartą, od spodu i z wierzchu. Na to kaldziemy nasz sosik, starty ser. Ja 1 sztukę robię z szynką wędzoną a drugą z salami i oliwkami. Pizza piecze się błyskawicznie - 10/15 min w 180 stopniach z termoobiegiem. Rukolę myjemy i polewamy ją oliwą czosnkową. Pomidorki kroimy na pół i tez dodajemy do rukoli całość mieszamy i podajemy na upieczonej pizzy.