Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2285 Ocena: 50272

Dodano:

Odsłon: 84

Nasza kuchnia oparta jest na sezonowych rarytasach. Szparagi do takich należą. O to, co świeże, nie musi być zdrowe, choć chcielibyśmy. Nie chodzi o chemię czy coś w ten deseń. Czasami choroba wyklucza pewne produkty. Jeśli nie można, to czasami można. Nawet trzeba!

Składniki

  • Ciasto:
  • 450 g mąki
  • 9 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ciepła woda
  • Farsz:
  • 250 g zielonych szparagów
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 200 g mięsa mielonego z łopatki wp.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 4 pieczarki
  • 1 szklanka startej mozarelli
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza ze szparagami

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

    Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.

    Mięso smażymy na suchej patelni, dodajemy passatę pomidorową, czosnek, zioła. Smażymy przez chwilę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Na uformowane wg uznania ciasto wykładamy mięso, pokrywając całe. Układamy pokrojone pieczarki i szparagi wg uznania. Zapiekamy 20 min w temp. 180°C. Blaszkę wyciągamy, pizzę oprószamy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Puma654 05 lipca Ja mam problem z tzw. pizzą domową.Dla mnie to jest taka zapiekanka a na pewno nie pizza,bo ta druga potrzebuje temperatury,której w piekarniku nie uzyska się.Ok.380 stopni musi być i 2-3 minuty pieczenia.Na tym polega smak ciasta i dodatków i nikt mnie nie przekona że jest inaczej. :) Oczywiście "domowe tzw. pizze" mogą być niezłe,ale nie nazywajcie tego PIZZĄ. Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń