Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek cukiniowy po węgiersku

Placek cukiniowy po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3402

Dodano:

Odsłon: 3197

Danie na wzór placka po węgiersku, ale placek jest zrobiony z cukinii, nie z ziemniaków, podany z gulaszem i żółtym serem.

Składniki

  • Na gulasz:
  • 600g mięsa wieprzowego np. szynka
  • 1 papyka czerwona
  • 1 cebula
  • przecier pomidorowy w kartonie
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • olej do smażenia
  • Ser zółty do posypania placków
  • Na placki:
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek cukiniowy po węgiersku

Przygotowanie

  1. Mięso pokroiłam w kostkę i obsmażyłam na oleju na rumiano. Przełożyłam do garnka. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę i dodałam ją do mięsa. Do mięsa dodałam koncentrat i trochę wody, dodałam przyprawy i dusiłam gulasz do miękkości.Cukinię obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam ją na tarce na drobnych oczkach. Startą cukinię posoliłam, odstawiłam na 15 minut, a następnie odcisnęłam z nadmiaru soku. Do tak przygotowanej cukinii dodałam jajka i mąkę i dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Na małej patelni, na oleju smażyłam placki wielkości całej patelni. Po usmażeniu z obu stron wykładałam je na talerz. Na ciepły placek (na jedną jego połowę) wykładałam porcję gulaszu, posypywałam żółtym serem startym na tarce i składałam placek na pół. Ser powinien się roztopić i ładnie skleić placek. Placek można podać z dowolną surówką lub dodatkowo ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń