Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Placek po cygańsku
  • Dania główne
  • Przepis na

Placek po cygańsku

13.05.2025 Odsłon: 24297
5.0 (14 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Placek po cygańsku to jedno z tych dań, które doskonale łączą prostotę z wyjątkowym bogactwem smaku. Chrupiący, złocisty placek ziemniaczany i pełen aromatycznego, miękkiego mięsa gulasz tworzą razem prawdziwą ucztę dla podniebienia. Placek cygański to przepis na danie główne, które zachwyca intensywnymi przyprawami, aromatem papryki, wina i ziół, a przy tym jest bardzo treściwe i idealne na chłodniejsze dni. 

Warto przygotować placek po cygańsku, bo choć wygląda efektownie, w rzeczywistości nie jest trudny do zrobienia. Wszystko opiera się na solidnych, łatwo dostępnych składnikach – ziemniakach, mięsie, warzywach i przyprawach – a cały sekret tkwi w odpowiednim duszeniu gulaszu i usmażeniu idealnych placków. To danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny, rodzinny obiad, jak i podczas spotkania ze znajomymi. Gulasz po cygańsku z plackami syci, rozgrzewa i cieszy swoim intensywnym smakiem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Sprawdzony przepis na placek po cygańsku 

Przygotowanie placka po cygańsku wymaga trochę pracy, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Aby danie było idealne, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim gulasz po cygańsku – jego baza musi być naprawdę aromatyczna i dobrze przyprawiona. W pierwszym kroku, podczas szklistego podsmażania cebuli, ważne jest, by razem z nią podsmażyć też przyprawy w proszku – paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Krótkie podsmażenie przypraw wydobywa z nich pełnię aromatu i sprawia, że sos cygański nabiera głębi smaku. Należy jednak uważać, by nie przypalić papryki, bo wtedy stanie się gorzka. 

Ważne jest także odpowiednie obsmażenie mięsa – najlepiej robić to partiami na dobrze rozgrzanym smalcu. Mięso powinno się lekko zarumienić, nie gotować w swoim sosie. Dopiero potem połącz je z warzywami i dusimy na wolnym ogniu. Cierpliwość podczas duszenia mięsa jest kluczowa – im dłużej będzie się gotować w bulionie i winie, tym bardziej miękkie i soczyste będzie w placku po cygańsku. 

Jeśli chodzi o placki ziemniaczane, warto pamiętać o dokładnym odciśnięciu nadmiaru soku z ziemniaków po starciu – dzięki temu placki będą chrupiące, a nie wodniste. Mąkę i jajko dodajemy dopiero po odciśnięciu ziemniaków. Ważne jest także smażenie na dobrze rozgrzanym oleju – placki po cygańsku powinny od razu „skwierczeć”, żeby od razu się ścinały i nie nasiąkały tłuszczem. 

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej efektowną prezentację dania, placki możesz usmażyć nieco większe i podawać je na półmisku – jeden większy placek jako baza, gulasz na wierzchu i całość posypana świeżo posiekaną natką pietruszki. 

Jakie mięso wybrać do farszu na placek po cygańsku? 

Ta potrawa daje sporo możliwości modyfikacji, zwłaszcza jeśli chodzi o wybór mięsa do gulaszu. Zamiast klasycznej łopatki wieprzowej, możesz przygotować placek po cygańsku z mięsem mielonym. Najlepiej sprawdzi się mieszanka wieprzowo-wołowa lub samo mięso wołowe, które jest bardziej zwarte i soczyste. Wystarczy podsmażyć mięso mielone razem z cebulą i przyprawami, a następnie działając krok po kroku, żeby wykonać placek po cygańsku. Przepis możesz też lekko zmodyfikować, dusząc mięso mielone z warzywami i bulionem. Takie rozwiązanie pozwala przygotować gulasz szybciej, bo mięso mielone nie potrzebuje długiego duszenia, aby było miękkie. 

Kolejną opcją jest przygotowanie placka po cygańsku z kurczakiem. Najlepiej sprawdzi się mięso z udek – jest bardziej soczyste i aromatyczne niż filet. Pokrojone w większe kawałki udka dusimy w podobny sposób jak wieprzowinę. Gulasz z kurczaka będzie lżejszy i delikatniejszy, idealny, jeśli szukasz mniej tłustej wersji dania. 

Dla wielbicieli intensywniejszych smaków doskonałą alternatywą będzie placek po cygańsku z wołowiną. Świetnie sprawdzi się łopatka wołowa lub karkówka. Wołowinę trzeba dusić nieco dłużej, nawet do dwóch godzin. Wtedy mięso rozpływa się w ustach i doskonale komponuje się z aromatycznymi przyprawami oraz chrupiącym plackiem ziemniaczanym. 

Placek po cygańsku wegetariański – alternatywa dla potraw mięsnych 

Jeśli interesuje Cię przepis wegetariański, możesz całkowicie pominąć mięso i przygotować aromatyczny gulasz warzywny. W placku po cygańsku wegetariańskim świetnie sprawdzą się w pieczarki, cukinia, papryka, marchewka, a nawet bakłażan. Warzywa podsmaż z przyprawami tak, jak mięso w tradycyjnym przepisie, dodaj bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i koniecznie dużo przypraw. Taki warzywny gulasz będzie równie pełen smaku i idealnie pasuje do chrupiących placków. 

 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 729

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3083

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 874

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 720

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 409

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3548

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 729

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3083

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 874

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 720

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 409

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3548

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Placek po cygańsku
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Składniki na gulasz węgierski:
  • ¾ kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki (mielonej)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (mielonej)
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej (mielonej)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 750 ml bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • olej (do smażenia)
  • sól i pieprz (do smaku)
Składniki na placki:
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • olej (do smażenia)
  • natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1

Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij na oleju (w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem) z dodatkiem sproszkowanych papryk. Po chwili dodaj paprykę (pokrojoną w kostkę) i marchewkę (pokrojoną w plasterki). Smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Mięso pokrój w dość dużą kostkę i obsmaż na smalcu. Dopraw solą, pieprzem i połącz z warzywami. Zalej czerwonym winem i duś przez kilka minut na palniku o średniej mocy. Następnie wlej gorący bulion i duś na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso całkowicie zmięknie (około godzinę).

3

Umyj i pokrój pieczarki. Podsmaż je na maśle klarowanym. Dodaj do garnka z gulaszem pod koniec duszenia mięsa. Dodaj także koncentrat pomidorowy i majeranek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

4

Obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach ziemniaki. Odciśnij z nich po chwili nadmiar soku. Na tej samej tarce zetrzyj cebulę i połącz z ziemniakami. Dodaj mąkę, sól i jajko. Wymieszaj na jednolite ciasto.

5

Usmaż dość duże placki na rozgrzanym oleju.

6

Na gorące placki nałóż porcję gulaszu. Udekoruj posiekaną pietruszką.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki