Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek po cygańsku, znany także jako placek po węgiersku, to gulasz podany w chrupiących plackach ziemniaczanych.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Składniki
Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij na oleju (w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem) z dodatkiem sproszkowanych papryk. Po chwili dodaj paprykę (pokrojoną w kostkę) i marchewkę (pokrojoną w plasterki). Smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso pokrój w dość dużą kostkę i obsmaż na smalcu. Dopraw solą, pieprzem i połącz z warzywami. Zalej czerwonym winem i duś przez kilka minut na palniku o średniej mocy. Następnie wlej gorący bulion i duś na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso całkowicie zmięknie (około godzinę).
Umyj i pokrój pieczarki. Podsmaż je na maśle klarowanym. Dodaj do garnka z gulaszem pod koniec duszenia mięsa. Dodaj także koncentrat pomidorowy i majeranek. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach ziemniaki. Odciśnij z nich po chwili nadmiar soku. Na tej samej tarce zetrzyj cebulę i połącz z ziemniakami. Dodaj mąkę, sól i jajko. Wymieszaj na jednolite ciasto.
Usmaż dość duże placki na rozgrzanym oleju.
Na gorące placki nałóż porcję gulaszu. Udekoruj posiekaną pietruszką.