Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobrze smakuje placek ziemniaczany z gulaszem :) polecam :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11524
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4996
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1234
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1496
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11524
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4996
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1234
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1496
Składniki
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach Jeśli ziemniaki są bardzo wilgotne, to odcisnąć wodę, a skrobię która się zbierze przełożyć do masy. Dodać cebulę też startą na tarce. Dodać jajka, mąkę pszenną, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Wyrobić masę i smażyć na oleju rzepakowym zgrabne placki. Odłożyć pierwszy placek na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i kolejne przekładać papierowymi ręcznikami. Obraną cebulę, pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodać mięso z indyka i smażyć na wolnym ogniu. Teraz marchewka starta na tarce, pokrojona w kostkę papryka i puszka pomidorów. Dodać szklankę (1-1,5) wrzątku i przykryć garnek. Dusić mięso na wolnym ogniu do miękkości i od czasu do czasu pomieszać. Dodać słodką i ostra paprykę, chili, cukier, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Na talerzu rozłożyć placek. Przykryć go gulaszem i placek złożyć na pół. Na wierzchu zrobić kleksy śmietany i posypać całość drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.