Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to idealny czas na słodkie wypieki. Sezonowe owoce są tanie, a ich bogactwo daje pole do kulinarnych popisów. A jeśli nie masz czasu na przygotowanie wymyślnych deserów, upiecz najprostszy placek z agrestem i bezą!
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2589
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2589
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 133
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Połącz mąkę z cukrem pudrem, pokrojonym dość drobno masłem. Dodaj szczyptę soli i oddzielone od białek żółtka. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto – ręcznie lub z użyciem miksera z hakami. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na dość gruby placek na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż nim dno i boki tortownicy o średnicy około 22-24 cm. Nakłuj ciasto widelcem, rozłóż na nim papier do pieczenia i dociąż go np. ziarnami suchej fasoli.
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. W międzyczasie ubij pianę z 4 białek. Pod koniec – nie przerywając ubijania – stopniowo dodaj do niej cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wyjmij ciasto z piekarnika, ale go nie wyłączaj.
Na podpieczony kruchy spód wyłóż umyty agrest. Na warstwę owoców nałóż pianę z białek i rozprowadź ją równomiernie. Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejnych 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze przez 20 minut. Pozostaw placek z agrestem i bezą do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.