Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki wypełnione mięsem, rybami, warzywami są popularne w całej Ameryce, każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Moja wersja placka jest wypełniona pyszną wędzona szynką, warzywami i topionym serem.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1380
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 347
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1380
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Do miski wrzucamy mąkę, jajka, pokrojone masło, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2 minuty, następnie wrzucamy marchewkę do lodowatej wody na 30 sekund. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 3 minuty, następnie wrzucamy jego do lodowatej wody na 30 sekund, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pora kroimy w pół paseczki, wrzucamy go do wrzącej osolonej wody na 3 minuty, następnie wrzucamy go do lodowatej wody na 30 sekund. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Szynkę kroimy w grubą kostkę
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy ugotowane i osuszone warzywa, szynkę oraz ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę ciasta wałkujemy na placek o wielkości naszej dużej formy na tartę. Foremkę na tartę smarujemy masłem, a następnie przekładamy rozwałkowany placek na formę tak aby ciasto wypełniło też brzegi. Nadmiar ciasta ucinamy za pomocą wałka.
Foremkę z ciastem wypełniamy farszem. Drugą część ciasta wałkujemy na placek o średnicy naszej foremki.
Placek nakładamy na wierzch ciasta i dociskamy po bokach. Placek nakłuwamy z wierzchu. Z reszty ciasta wycinamy różne małe kształty, które układamy na wierchu.
Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 45 minut.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczęło, będzie się lepiej kroić. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd