Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z aromatycznym gulaszem. Danie jest pożywne i sycące, można je serwować jako jednodaniowy obiad.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 368
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 175
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2520
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8946
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 368
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 175
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2520
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 8946
Składniki
Przygotuj placki ziemniaczane. Ziemianki obierz i wraz z cebulą zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wbij jajko, dodaj mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Placki smaż na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor.
Przygotuj gulasz. Łopatkę wieprzową i boczek pokrój w kostkę. Cebulę poszatkuj na mniejsze części. Paprykę pokrój w paski, pieczarki podziel na ćwiartki. Marchewkę pokrój plastry.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i boczek. Przesmaż razem z marchewką i papryką.
Na patelni przesmaż mięso wraz z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, następnie dorzuć je do garnka z boczkiem i warzywami.
Do garnka wlej odrobinę wody – tak by przykryła mięso. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i wszystko duś na wolnym ogniu przez 40 minut. Pod sam koniec dodaj pieczarki i koncentrat pomidorowy.
Na patelni przygotuj zasmażkę. Rozgrzej masło i dodaj mąkę, podsmażaj przez chwilę energicznie mieszając. Gotową dodaj do gulaszu i zagotuj.
Gulasz wykładaj na placki, każdy z nich złóż na pół i posyp natką pietruszki.