Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z marchewki i pomarańczy to szybki, zdrowy i orzeźwiający dodatek do obiadu. Słodkie warzywo połączone z egzotycznym duetem soku z pomarańczy i cytryny, z odrobiną chili i oliwy z oliwek stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej surówki colesław lub zwykłej tartej marchewki. To kolorowy zastrzyk witamin i smaku, który przypadnie do gustu dorosłym i dzieciom.
Surówka z marchewki i pomarańczy to banalnie prosty i szybki w przyrządzeniu dodatek, którego największymi zaletami są wysoka wartość odżywcza i orzeźwiający, lekko słodko-kwaśny smak. Sprawdzi się idealnie jako zdrowy dodatek do każdego obiadu, od tradycyjnego kotleta schabowego po grillowane mięsa czy dania wegetariańskie. Delikatna nuta cytrusów i chili nadaje jej wykwintnego, egzotycznego charakteru, co czyni ją odpowiednią także na przyjęcia i kolacje. Marchew jest doskonałym źródłem beta-karotenu, a sok z pomarańczy i cytryny dostarcza dużo witaminy C. Oliwa z oliwek to źródło zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu i układu odpornościowego.
Tarcie marchewki do surówki na małych lub średnicy oczkach jest zalecane, ponieważ warzywo szybciej oddaje wówczas sok i lepiej wchłania dressing, przesiąkając wyrazistymi smakami dodatków. Samo danie jest wówczas delikatniejsze i przyjemniejsze w jedzeniu. Im większe oczka, tym surówka będzie bardziej chrupiąca, ale cytrusowe smaki będą się gorzej przenikać. Nie używaj jednak blendera, który zbyt mocno rozdrobni marchewkę i stworzy z niej nieprzyjemną w jedzeniu papkę. Możesz za to wykorzystać robota kuchennego z przystawką w postaci tarki.
Sok z cytryny dostarcza ostrej kwasowości, która kontrastuje ze słodyczą marchewki i pomarańczy. Pomaga również zachować jasny kolor marchewki, ponieważ działa jako przeciwutleniacz. Użycie samego soku pomarańczowego sprawi, że surówka z marchewki będzie zbyt słodka i mniej wyrazista. Jeśli danie jest dla ciebie zbyt kwaśne, dodaj odrobinę cukru lub miodu, zaczynając od pół łyżeczki i zwiększając do momentu otrzymania idealnie dopasowanych proporcji. Alternatywnie możesz dołożyć też tartą marchewkę.
Nawet mała szczypta chili dodaje wytrawności i ostrości, która przełamuje słodycz marchewki i owoców cytrusowych. Nadaje również surówce nowoczesnego charakteru, dlatego nie pomijaj tej przyprawy. Jeśli jednak bardzo jej nie lubisz, możesz ją zamienić na rozgrzewający imbir lub szczyptę ostrej papryki. Sprawdzą się także pieprz cayenne, kminek, czarny pieprz czy wędzona papryka.
Pyszna i soczysta surówka musi być wilgotna, delikatnie chrupiąca i pełna aromatycznego, cytrusowego aromatu. Czasem jednak może się zdarzyć, że całość będzie zbyt sucha, co zazwyczaj jest oznaką użycia zbyt dużej ilości marchewki w stosunku do płynów. Aby to naprawić, dodaj więcej soku z pomarańczy, dodatkową łyżkę oliwy z oliwek czy łyżkę płynnego miodu. Pamiętaj, by używać świeżo wyciśniętego soku, gdyż te sprzedawane w kartonach są często dosładzane i pasteryzowane, co osłabia jego świeży smak.
Odstawienie surówki z marchwi na całą noc lub na minimum 6-8 godzin jest zalecane i stanowi kluczowy element procesu przygotowania. Pozwala to na przegryzienie się smaków – marchewka w pełni absorbuje aromaty cytrusów, chili i oliwy, a także dodatkowo mięknie, co ma pozytywny wpływ na konsystencję dania. Jeśli nie masz aż tyle czasu, zadbaj o to, by sałatka choć 30 minut spędziła w lodówce.
Surówka z marchewki jest bardzo elastycznym dodatkiem, który można modyfikować zgodnie z indywidualnymi predyspozycjami. Świetnie sprawdzi się kwaśne tarte jabłko, namoczone rodzynki czy też orzechy włoskie lub prażone pestki dyni. Tym samym można znacząco zwiększyć wartość odżywczą całego posiłku.
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 441
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3172
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 205
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 441
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3172
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 205
Składniki
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Wyciskamy sok z połówki pomarańczy i cytryny. Dodajemy do startej marchewki. Dodajemy łyżkę oliwy. Składniki mieszamy.
Surówkę z marchewki i pomarańczy przykrywamy, wstawiamy do lodówki na całą noc, żeby smaki się przegryzły.