Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Placki ziemniaczane
  • Dania główne
  • Przepis na

Placki ziemniaczane

31.01.2017 Odsłon: 16657
5.0 (31 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Placki ziemniaczane to kwintesencja i klasyka polskiej kuchni. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, z wyraźnym smakiem ziemniaków, cebuli i czosnku, są idealnym dodatkiem lub samodzielnym obiadem. Są też szybkie i tanie w przygotowaniu, a najlepiej smakują ze śmietaną, sosem grzybowym lub po prostu posypane solą czy cukrem. To klasyka, której nie można się oprzeć.

Placki ziemniaczane - najlepsze na obiad i nie tylko 

Placki ziemniaczane to danie, które bardzo często jest wykorzystywane w polskiej kuchni, głównie ze względu na szybkość, prostotę i niewielki koszt przyrządzenia. Doskonale sprawdzają się jako sycący, szybki obiad, często w wersji po węgiersku z mięsnym gulaszem lub jako placki po litewsku. Są też świetnym rozwiązaniem, jak zużyć nadmiar ziemniaków z domowej spiżarki - sprawdź też przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Choć smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że całość jest raczej wysoce kaloryczna, to raz na jakiś czas można pozwolić sobie na chwilę zapomnienia i chrupania. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Pyszne placki - trzeć na grubych czy małych oczkach? 

Przepis sugeruje, by ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, co pozwala uzyskać chrupiącą, bardziej wyczuwalną skórkę i mniejsze wchłanianie tłuszczu. Małe oczka daje gładką, bardziej jednolitą masę, która może wchłonąć więcej tłuszczu i być mniej chrupiąca, ale znacznie lepiej wchłania inne składniki masy. Puszcza też więcej wody, którą potem można odcisnąć. Najlepiej sprawdzą się bulwy odmiany mączystej lub ogólnoużytkowej, czyli wybieraj typ B lub C: Ziemniaki typu A zawierają mniej skrobi, przez co konieczne byłoby dodanie znacznie większej ilości mąki. 

Przepis na placki ziemniaczane - dlaczego masa ciemnieje? 

Ciemnienie ziemniaków to naturalne utlenianie się skrobi i enzymów. Aby temu zapobiec, dodaj natychmiast łyżkę soku z cytryny lub octu do masy, tuż po starciu ziemniaków – kwas zahamuje utlenianie. Od razu dołóż także tarte cebulę i czosnek, które spowolnią proces ciemnienia ziemniaków. Nie odkładaj też masy ziemniaczanej na później - wymieszaj i smaż ją od razu na gorącym tłuszczu. 

Odlewanie wody z masy ziemniaczanej - czy to konieczne? 

Podczas tarcia ziemniaków te wydzielają bardzo dużo płynu, którego ilość zależy od odmiany i wieku warzyw. Odlanie nadmiaru wody jest kluczowe dla uzyskania chrupiących placków, które nie będą się rozpadać. Dlatego najlepiej odstaw masę na 5-10 minut, a następnie odciśnij ją mocno dłońmi lub przez sitko, zanim dodasz jajko i mąkę. Dobrym rozwiązaniem jest pozostawienie odcedzonego soku na kilkanaście minut, a następnie odlanie wierzchniego płynu, a osad skrobiowy na dnie warto dodać do reszty składników. Naturalna skrobia zadziała jako zagęstnik zamiast mąki. 

Chrupiące placki ziemniaczane rozpadają się podczas smażenia - dlaczego? 

Rozpadanie się placków wynika z niedostatecznej ilości spoiwa. Do ewentualnych przyczyn można wliczyć za małą ilość użytej mąki, zbyt dużą ilością wody w ziemniakach czy też zbyt małe lub wodniste jajko. By uratować masę ziemniaczaną, dodaj do całości dodatkową łyżkę mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej. Odciśnij też raz jeszcze nadmiar płynu ze startych ziemniaków. 

Jak zrobić placki, by były złociste i chrupiące? 

Blade i miękkie placki po usmażeniu są najczęściej efektem zbyt niskiej temperatury tłuszczu na patelni. Olej musi być dobrze rozgrzany na średnio-wysokim ogniu, co także zapobiegnie jego nasiąkaniem. Musisz zapewnić również odpowiednio grubą warstwę tłuszczu, dzięki której placki będą swobodnie pływać i równomiernie smażyć się z każdej strony. Niezastąpiona jest również szczypta cukru, choć składnik ten może na pierwszy rzut oka wydawać się kontrowersyjny. Cukier umożliwia karmelizację i przyspiesza brązowienie. Po usmażeniu odkładaj danie na kuchenne ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. 

Czy placki można upiec, zamiast smażyć? 

Pieczenie to zdrowsza alternatywa dla smażenia placków ziemniaczanych. Papier do pieczenia lekko posmaruj cienką warstwą oleju, a następnie uformuj mniejsze, cieńsze placuszki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, obracając je w połowie obróbki cieplnej, aż będą złote i chrupiące. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 2915

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 999

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1115

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5356

do 30 min 30 min
11
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 280

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2845

> 60 min >60 min
45
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Zupy

Żmudzka zupa z gęsi

Zupy Żmudzka zupa z gęsi

Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...

  • Polska
  • Kasze i ryż
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Gęś
  • Grzyby
  • Prawdziwki
  • Przyprawy

Odsłon: 2915

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Sałatki

Wielka micha sałatki hawajskiej

Sałatki Wielka micha sałatki hawajskiej

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Ryż
  • Makaron
  • Ryżowy
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 999

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Dania główne Polędwica wieprzowa z gruszką i wędzonym serem

Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 1115

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Ciasta

Najlepsze ciasto cynamonowe

Ciasta Najlepsze ciasto cynamonowe

Najlepsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto cynamonowe. Wystarczy...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5356

do 30 min 30 min
11
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z polędwicy wieprzowej

Dania główne Roladki z polędwicy wieprzowej

Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.

  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 280

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort czekoladowo-orzechowy

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Orzechy
  • Ciasta
  • Torty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2845

> 60 min >60 min
45
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Placki ziemniaczane
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 300 g ziemniaków,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Ziemniaki zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę pszenną, dopraw obficie solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, aby powstało dość gęste ciasto.

2

Na patelni dobrze rozgrzej olej.

3

Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoto. Podawaj placki ziemniaczane na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. sosem pieczarkowym, keczupem, śmietaną i cukrem itd.).

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki