Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które uwielbiają niemal wszyscy. Nic dziwnego – nie dość, że są przepyszne, przyjemnie chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, to można podać je na dziesiątki sposobów. Dla jednych ulubionym wariantem jest klasyczny placek po węgiersku z aromatycznym, mięsnym sosem, dla innych – słodka przekąska z cukrem i śmietaną. Problem z plackami ziemniaczanymi polega na tym, że ich przyrządzenie jest dość czasochłonne – wymaga pracowitego starcia ziemniaków na tarce o drobnych oczkach. Co więcej, nie można zrobić tego na zapas, ponieważ surowe ziemniaki błyskawicznie się utleniają i tracą na wartości. W efekcie ulubione danie jemy zdecydowanie rzadziej, niż byśmy sobie życzyli… A przecież można zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków! Te błyskawicznie przetworzymy na płynne ciasto. Możemy też ugotować je wcześniej, by nie tracić już na to czasu, gdy dopadnie nas głód. I to jeszcze nie wszystko – możemy przyrządzić pyszne placki z nadmiarowych ziemniaków, które zostały po wczorajszym obiedzie!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 773
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 220
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 163
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 103
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 773
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 220
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 163
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 103
Składniki
Ziemniaki rozgnieć praską na purée lub zmiel maszynką do mięsa. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
Połącz ziemniaki z cebulą, mąką i rozkłóconym jajkiem. Dosól ciasto do smaku.
Formuj łyżką placki na patelni na rozgrzanym oleju. Obsmaż każdy placek z dwóch stron (na średniej mocy palnika).
Po usmażeniu odciśnij nadmiar tłuszczu z placków ręcznikiem papierowym. Podaj placki gorące, z wybranymi dodatkami np. śmietaną, cukrem lub sosem grzybowym.