Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które uwielbiają niemal wszyscy. Nic dziwnego – nie dość, że są przepyszne, przyjemnie chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, to można podać je na dziesiątki sposobów. Dla jednych ulubionym wariantem jest klasyczny placek po węgiersku z aromatycznym, mięsnym sosem, dla innych – słodka przekąska z cukrem i śmietaną. Problem z plackami ziemniaczanymi polega na tym, że ich przyrządzenie jest dość czasochłonne – wymaga pracowitego starcia ziemniaków na tarce o drobnych oczkach. Co więcej, nie można zrobić tego na zapas, ponieważ surowe ziemniaki błyskawicznie się utleniają i tracą na wartości. W efekcie ulubione danie jemy zdecydowanie rzadziej, niż byśmy sobie życzyli… A przecież można zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków! Te błyskawicznie przetworzymy na płynne ciasto. Możemy też ugotować je wcześniej, by nie tracić już na to czasu, gdy dopadnie nas głód. I to jeszcze nie wszystko – możemy przyrządzić pyszne placki z nadmiarowych ziemniaków, które zostały po wczorajszym obiedzie!
Placki z gotowanych ziemniaków
Składniki
- 500 g ugotowanych (do miękkości) ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki (w zależności od tego, jak wilgotne są ziemniaki – im bardziej, tym więcej mąki)
- sól (do smaku)
- olej (do smażenia)
Składniki
- 500 g ugotowanych (do miękkości) ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki (w zależności od tego, jak wilgotne są ziemniaki – im bardziej, tym więcej mąki)
- sól (do smaku)
- olej (do smażenia)

Etapy przygotowania
Ziemniaki rozgnieć praską na purée lub zmiel maszynką do mięsa. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
Połącz ziemniaki z cebulą, mąką i rozkłóconym jajkiem. Dosól ciasto do smaku.
Formuj łyżką placki na patelni na rozgrzanym oleju. Obsmaż każdy placek z dwóch stron (na średniej mocy palnika).
Po usmażeniu odciśnij nadmiar tłuszczu z placków ręcznikiem papierowym. Podaj placki gorące, z wybranymi dodatkami np. śmietaną, cukrem lub sosem grzybowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 641
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 641



Składniki
- 500 g ugotowanych (do miękkości) ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki (w zależności od tego, jak wilgotne są ziemniaki – im bardziej, tym więcej mąki)
- sól (do smaku)
- olej (do smażenia)
Ziemniaki rozgnieć praską na purée lub zmiel maszynką do mięsa. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oleju.
Połącz ziemniaki z cebulą, mąką i rozkłóconym jajkiem. Dosól ciasto do smaku.
Formuj łyżką placki na patelni na rozgrzanym oleju. Obsmaż każdy placek z dwóch stron (na średniej mocy palnika).
Po usmażeniu odciśnij nadmiar tłuszczu z placków ręcznikiem papierowym. Podaj placki gorące, z wybranymi dodatkami np. śmietaną, cukrem lub sosem grzybowym.
Pychotka, jeszcze z gotowanych ziemniaków placków nie robiłam, najwyższy czas wypróbować przepis.;)
Pyszne ja często robię i podaje je z sosem pomidorowym:)
Wyglądają na chrupiące placuszki, ale z gotowanych ziemniaków jeszcze nie robiłam :)
Pyszotka:)