Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Placki po litewsku
  • Dania główne
  • Przepis na

Placki po litewsku

30.05.2025 Odsłon: 24651
5.0 (18 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Placki po litewsku to inspiracja kuchnią kresową, która zachwyca prostym przygotowaniem i wyjątkowym smakiem. To coś więcej niż zwykłe placuszki ziemniaczane. W ich wnętrzu kryje się nadzienie z twarogu, śmietany i koperku. Doskonale komponuje się z chrupiącą złocistą skórką. To idealny przepis na danie główne, a także jako pomysł na kolację na ciepło, szczególnie kiedy szukasz czegoś sycącego, domowego i niebanalnego. 

Przepis na placki po litewsku – to proste! 

Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą się wspaniałym, soczystym smakiem. Sekretem idealnej konsystencji ciasta jest użycie ugotowanych i surowych ziemniaków w odpowiednich proporcjach. Dzięki temu zachowują balans między chrupkością a miękkością. Nie można również zapomnieć o dodatku tłustego białego sera, pachnącego świeżym koperkiem. Jeśli wolisz wersję chudą albo półtłustą – śmiało! Nie zmieni to smaku placków po litewsku, a dopasujesz składniki do swoich potrzeb i upodobań kulinarnych. Śmietana może być kwaśna (12 albo 18%). Jeśli jednak chcesz dodać odrobiny słodyczy, to wybierz wersję 36% w kubeczku. 

Do tego wystarczą proste przyprawy i zioła. Dodaj sól i pieprz, które podkreślą smak ziemniaków, a także koperek. Może być suszony albo świeży, w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Aby placki były zwarte i jednolite po usmażeniu, wystarczą maksymalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Te podstawowe składniki sprawiają, że przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych zakupów spożywczych. Danie doskonale wpisuje się w tradycję kuchni polskiej – jest proste, tanie i daje ogromną satysfakcję przy jedzeniu. Jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie ziemniaków i twarogu w nieco mniej oczywisty sposób, placki po litewsku będą świetnym wyborem. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować litewskie placki ziemniaczane? 

Aby placki po litewsku wyszły idealne, warto zacząć od odpowiedniego przygotowania ziemniaków. Do tego przepisu najlepiej użyć odmian mączystych, które dobrze się rozgotowują i łatwo łączą z pozostałymi składnikami. Ugotowane ziemniaki należy dokładnie utłuc. Mogą być nawet ciepłe, ale nie gorące. Z kolei surowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach i bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Jeśli zostawisz za dużo płynu, ciasto będzie rzadkie i trudniejsze do formowania. 

Konsystencja masy ziemniaczanej powinna być zwarta, ale plastyczna. Jeśli ciasto rozpada się w rękach lub jest zbyt kleiste, warto dodać odrobinę mąki ziemniaczanej – ale z umiarem, by nie wyszły twarde.  

Jak smażyć placki po litewsku? 

Podczas smażenia kluczowa jest odpowiednia temperatura oleju. Nie może być zbyt niska, bo placki wchłoną tłuszcz i będą bardzo tłuste. Z kolei zbyt mocno rozgrzany olej przypali placki z wierzchu, a środek pozostanie surowy.  

Smaż placki litewskie partiami, nie przepełniając patelni – dzięki temu dobrze się usmażą i będą równomiernie zarumienione. Po usmażeniu odsącz je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, ale dobrze znoszą też odgrzewanie w piekarniku. Jeśli używasz mikrofali, to mogą stracić chrupiącą skórkę. 

Co można dodać do placków po litewsku? 

Klasyczna wersja ziemniaczanych placków litewskich z farszem twarogowym i koperkiem jest pyszna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco ją wzbogacić. Jednym z najprostszych sposobów na urozmaicenie nadzienia jest dodanie startego sera żółtego. Możesz wybrać klasyczny ser gouda, jeśli zależy Ci na delikatnym smaku. Dobrze sprawdzi się również cheddar albo oscypek, jeśli chcesz dodać intensywniejszego, lekko wędzonego akcentu. Świetnym dodatkiem do twarogu będzie również posiekana cebula dymka – zarówno biała część, jak i zielony szczypiorek.  

Jeśli lubisz bardziej treściwe dania, do farszu możesz dodać drobno pokrojony boczek podsmażony na chrupko, kawałki wędzonego tofu albo smażone pieczarki. Te składniki wprowadzą nowy wymiar smakowy i sprawią, że placki po litewsku staną się bardziej sycące.  

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Dania główne Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Risotto ze szparagami i łososiem

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Szparagi
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Szafran

Odsłon: 378

do 15 min 15 min
7
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Ciasto pijak z delicjami

Desery Ciasto pijak z delicjami

Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11805

do 60 min 60 min
20
ErJot
ErJot
Dodatki

Wiosenny sos kanapkowy

Dodatki Wiosenny sos kanapkowy

Łagodny sos jogurtowo-majonezowy z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypio...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 200

do 15 min 15 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Cytrynowe serduszka

Desery Cytrynowe serduszka

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Podroby

Odsłon: 446

do 60 min 60 min
5
ErJot
ErJot
Dania główne

Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Dania główne Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 111

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupy Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 674

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Dania główne Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Risotto ze szparagami i łososiem

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Szparagi
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Szafran

Odsłon: 378

do 15 min 15 min
7
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Ciasto pijak z delicjami

Desery Ciasto pijak z delicjami

Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11805

do 60 min 60 min
20
ErJot
ErJot
Dodatki

Wiosenny sos kanapkowy

Dodatki Wiosenny sos kanapkowy

Łagodny sos jogurtowo-majonezowy z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypio...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 200

do 15 min 15 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Cytrynowe serduszka

Desery Cytrynowe serduszka

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Podroby

Odsłon: 446

do 60 min 60 min
5
ErJot
ErJot
Dania główne

Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Dania główne Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 111

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupy Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 674

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Placki po litewsku
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 700 g surowych ziemniaków
  • 700 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g białego sera
  • ewentualnie 1-2 łyżki startego, żółtego sera
  • 2-4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki świeżego lub suszonego koperku
  • ewentualnie 1 dymka ze szczypiorkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, następnie odcedź i rozgnieć tłuczkiem. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach pozostałą porcję ziemniaków, odciśnij płyn i połącz ze sobą obie ziemniaczane formy. Kartoflane ciasto dopraw solą oraz pieprzem i w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto powinno łatwo pozwoli się formować.

2

W drugiej misce umieść pokruszony twaróg, starty ser żółty, śmietanę, koperek i (jeśli lubisz) posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Wymieszaj farsz i dopraw solą oraz pieprzem.

3

Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta ziemniaczanego, rozłóż na dłoni, w środek włóż łyżeczkę serowego farszu, uformuj pączek i spłaszcz.

4

Na patelni rozgrzej olej i smaż placki na gorącym tłuszczu. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru oleju. Podawaj gorące z kleksem śmietany lub innymi, ulubionymi dodatkami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki