Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki po litewsku, choć wymagają trochę czasu w przygotowaniu, odwdzięczą się wspaniałym, soczystym smakiem. Sekretem idealnej konsystencji placów jest użycie ugotowanych i surowych ziemniaków oraz dodatek tłustego, białego sera, pachnącego świeżym koperkiem. Placki możesz serwować jako samodzielne danie z łyżką kwaśnej śmietany lub podać z ulubioną surówką czy mięsnym dodatkiem.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 77
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1340
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 288
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 63
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 77
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1340
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 288
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 63
Składniki
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, następnie odcedź i rozgnieć tłuczkiem. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach pozostałą porcję ziemniaków, odciśnij płyn i połącz ze sobą obie ziemniaczane formy. Kartoflane ciasto dopraw solą oraz pieprzem i w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto powinno łatwo pozwoli się formować.
W drugiej misce umieść pokruszony twaróg, starty ser żółty, śmietanę, koperek i (jeśli lubisz) posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Wymieszaj farsz i dopraw solą oraz pieprzem.
Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta ziemniaczanego, rozłóż na dłoni, w środek włóż łyżeczkę serowego farszu, uformuj pączek i spłaszcz.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placki na gorącym tłuszczu. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru oleju. Podawaj gorące z kleksem śmietany lub innymi, ulubionymi dodatkami.