Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla lubiących pizzę i placki ziemniaczane :) Zrobiłam takie placki na obiad i domownicy zjedli ze smakiem. Oczywiście jeśli trzeba więcej placków, to proporcjonalnie trzeba zwiększyć składniki. Najwięcej pracy jest przy tarciu ziemniaków, no chyba że mamy maszynkę. Składniki na farsz, które podałam to takie które akurat miałam w lodówce.
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 553
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1155
Mój najnowszy eksperyment z łososiem, którego staram się tak zawsze doprawić,...
Odsłon: 117
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 553
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1155
Mój najnowszy eksperyment z łososiem, którego staram się tak zawsze doprawić,...
Odsłon: 117
Składniki
Ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach. Odstawiłam na 30 minut by puściły sok. Odlałam sok, pozostawiając skrobię, która została. Dodałam 1 łyżkę mąki, wbiłam jajko. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Z tej porcji wyszły mi 2 placki na patelnię 16 cm średnicy (po spodzie).
Paprykę pokroiłam w kostkę, boczek pokroiłam również i podsmażyłam na suchej patelni. Pieczarki pokroiłam w kostkę a cebulę w piórka. Usmażyłam na odrobinie oleju do momentu zeszklenia się cebuli.
Wyłożyłam połowę masy ziemniaczanej na patelnię i dodałam pokrojoną paprykę, podsmażone wcześniej pieczarki, boczek i cebulę. Lekko przycisnęłam składniki dłonią do ciasta, posypałam startym żółtym serem i przykryłam pokrywką. Smażyłam tak na wolnym ogniu do momentu zrumienienia się spodu placka i roztopienia sera. Spód ma być złoto brązowy. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki i polałam ketchupem :)