Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek ziemniaczany z paprykowym miksem.

Placek ziemniaczany z paprykowym miksem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 3359

Dodano:

Odsłon: 355

Warto zaskoczyć rodzinę i podać tradycyjny placek ziemniaczany w innej formie- równie smacznej.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Paprykowa salsa:
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Salsy "Maxicana" ( do kupienia w każdym większym sklepie)
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki z cukinią, czosnkiem i cebulą zetrzeć w malakserze lub na zwykłej tarce.
    Odcisnąć nadmiar soku.
    Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki . Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu duże placki wielkości małej patelni.

  2. Na oleju "zeszklić" pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić aż papryka zmięknie. Przyprawić solą , pieprzem i słodką sproszkowaną papryką.
    Na końcu dodać salsę Mexicana.
    Wymieszać, odparować nadmiar płynu.

  3. Ułożyć na gorącym placku ziemniaczanym.
    Przed samym podaniem zetrzeć na wierzch żółty ser.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń