Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki cebulowe to ciekawy pomysł na nieznaną nikomu przekąskę imprezową. Są chrupiące i aromatycznie, świetnie doprawione. Przygotowuje się je bardzo szybko – wystarczy przerwa na reklamy, a ty możesz wrócić z miską chrupiących placuszków.
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4442
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4442
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka. Przełóż je do miski.
Papryczkę chili bardzo drobno posiekaj, usuwając wszystkie nasiona. Dodaj ją do cebuli.
Dodaj do miski wszystkie suche składniki i całość dokładnie wymieszaj.
Wlewaj partiami wodę, cały czas mieszając, uważając, by konsystencja nie była zbyt rzadka. Ciasto powinno być dość gęste i ma dokładnie oblepić cebulę. Możliwe, że nie będzie potrzebne wykorzystanie całej wody.
Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej na wysokość ok. 7 cm, ale nie przekraczaj połowy głębokości naczynia. Sprawdź temperaturę tłuszczu, wrzucając na niego odrobinę ciasta – powinno zacząć skwierczeć i wypłynąć na powierzchnię.
Bierz po garści cebuli i zbijaj ją w placek, a następnie kładź na łyżkę. Przenoś go na rozgrzany tłuszcz. Jednocześnie smaż 4-5 placków cebulowych.
Smaż danie przez 3-4 minuty do lekkiego zbrązowienia. Wyjmuj placki łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki kuchenne, by oddały nadmiar tłuszczu.
Placki cebulowe podawaj na ciepło, kiedy są jeszcze chrupiące, najlepiej posypane siekaną natką pietruszki.