Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz już dość powtarzających się obiadów? Znudziły ci się stale serwowane te same dania? W takim razie placki kalafiorowe będą dla ciebie wręcz doskonałą propozycją. Odświeżą twoje codzienne menu, jednocześnie wprowadzając do niego solidną porcję witamin. Zrób, a na pewno nie pożałujesz.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 193
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3968
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 350
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 904
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 193
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3968
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 350
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 904
Składniki
Z kalafiora zdejmuj liście i wystający głąb. Główkę kalafiora opłucz pod bieżącą wodą. Odetnij wszystkie różyczki kalafiora i umieść je w garnku, a następnie zalej zimną wodą. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz moc palnika. Kalafior ugotuj al dente, by był sprężysty.
Ugotowane różyczki kalafiora umieść w durszlaku, by ociekły z nadmiaru wody. Po czasie, drobno posiekaj kalafiora na desce i przełóż na suchą patelnię. Podgrzewaj go tak długo, by odparowała z niego cała woda. Pamiętaj jednak, że kalafior ma się dobrze osuszyć, a nie zarumienić. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość patelni.
Przełóż kalafior na deskę, a gdy ostygnie, posiekaj go ponownie i przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj mąkę i posiekaną wcześniej cebulkę. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do miski. Następnie wsyp wszystkie przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj. Zamiast cebulki możesz dodać także szczypiorek, kolendrę lub koperek.
Nagrzej patelnię i wlej olej do smażenia. Łyżką odmierzaj porcję wielkości orzecha włoskiego i nakładaj na patelnię. Smaż z obu stron aż do zarumieniania. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony papierem kuchennym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Placki z kalafiora podawaj z rozpuszczoną mozzarellą i papryką. Przed podaniem możesz oprószyć natką pietruszki lub podać z dipem jogurtowym.