Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie, które będzie idealne na śniadanie. Dodatek dojrzałego banana zapewnia odpowiedni poziom słodkości. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych placki owsiane są łatwe do przygotowania.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27353
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27353
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Jeśli przygotowujesz placki z płatków owsianych innych niż błyskawiczne, to najlepiej jest rozdrobnić je nieco w malakserze.
Wbij do miski jajka i dodaj płatki owsiane. Mieszaj przez 2-3 minuty mikserem ustawionym na średnich obrotach.
Banany rozgnieć widelcem, przetrzyj przez praskę lub rozdrobnij w malakserze, a następnie dodaj do jajek wymieszanych z płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans. Dzięki temu płatki owsiane napęcznieją i placki będą delikatniejsze.
Na rozgrzany na patelni olej nakładaj placki. Pamiętaj, by nie dawać zbyt dużo tłuszczu, dno patelni nie musi być całkowicie przykryte olejem. Placki najwygodniej jest nakładać na patelnię łyżką i na średniej mocy palnika smażyć z obu stron do lekkiego zarumienia.
Placki owsiane smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno, dlatego jeśli przygotujesz większą porcję, możesz z powodzeniem zapakować je do pracy lub szkoły. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, bananami, rozdrobnionymi orzechami czy dżemem.