Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie, które będzie idealne na śniadanie. Dodatek dojrzałego banana zapewnia odpowiedni poziom słodkości. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych placki owsiane są łatwe do przygotowania.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5737
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 124
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 135
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5737
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 124
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 135
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Składniki
Jeśli przygotowujesz placki z płatków owsianych innych niż błyskawiczne, to najlepiej jest rozdrobnić je nieco w malakserze.
Wbij do miski jajka i dodaj płatki owsiane. Mieszaj przez 2-3 minuty mikserem ustawionym na średnich obrotach.
Banany rozgnieć widelcem, przetrzyj przez praskę lub rozdrobnij w malakserze, a następnie dodaj do jajek wymieszanych z płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans. Dzięki temu płatki owsiane napęcznieją i placki będą delikatniejsze.
Na rozgrzany na patelni olej nakładaj placki. Pamiętaj, by nie dawać zbyt dużo tłuszczu, dno patelni nie musi być całkowicie przykryte olejem. Placki najwygodniej jest nakładać na patelnię łyżką i na średniej mocy palnika smażyć z obu stron do lekkiego zarumienia.
Placki owsiane smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno, dlatego jeśli przygotujesz większą porcję, możesz z powodzeniem zapakować je do pracy lub szkoły. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, bananami, rozdrobnionymi orzechami czy dżemem.