Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ryżowe z sosem grzybowo- serowym

Placki ryżowe z sosem grzybowo- serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49506

Dodano:

Odsłon: 9109

Placki o wyrazistym, dość ostrym smaku, a to za sprawą papryczki chili.

Składniki

  • Placki ryżowe:
  • ryż brązowy 100g
  • jajka 2 szt
  • mąka 15 dkg
  • mleko 100 ml
  • papryczka chili 1/2 szt
  • suszona kolendra, mielony imbir, sól, pieprz czarny mielony
  • sos grzybowy:
  • pieczarki 10 dkg
  • ser lazur złocisty 50g
  • sól, pieprz czarny mielony
  • masło 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ryżowe z sosem grzybowo- serowym

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, osączyć, wystudzić. Dodać mąkę, jajka, suszoną kolendrę, mielony imbir, pieprz oraz posiekaną papryczkę chili. Masę dobrze wymieszać, dolać mleko. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodać mąki, jeżeli zbyt gęsta dolać troszkę więcej mleka. Z gotowej masy, na rozgrzanej patelni, usmażyć placuszki ryżowe.

    Sos grzybowy: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz czarny mielony oraz ser pleśniowy. Całość dusić przez kilka minut, aby smaki połączyły się ze sobą.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 13 lipca 2014 bardzo ciekawe i smaczne połączenie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 lipca 2014 Świetny pomysł na ryżowe placuszki i jeszcze te dodatki - pycha! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 lipca 2014 interesujący przepis - na pewno wypróbuję:-), intryguje mnie smak połączenia pieczarek z serem pleśniowym:-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń