Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki Saint-Flour lub tartouilles to rodzaj grubych naleśników z mąki pszennej, gryczanej, jajek, mleka, oleju i soli, niekiedy podawane z „posypką” z aromatycznych ziół. Popularne danie z Owernii jest znane od końca XIX wieku. Dawniej jadano je bez dodatków lub, w zamożniejszych domach, z cukrem i dżemem. Z biegiem czasu przepis został wzbogacony o różne dodatki – szalotki, cebulę, zioła, grzyby, warzywa, sery, tarte ziemniaki itp. W słodkiej wersji placki Saint-Flour podaje się dziś z sezonowymi owocami (jabłkami, suszonymi śliwkami itp.). Dla mnie gruby naleśnik to niemal profanacja, ale ponieważ jest to danie tradycyjnie podawane w regionie Cantal, postanowiłam je przyrządzić. Pewnie nigdy tam nie pojadę, więc chociaż w domu spróbuję kilku dań z Owernii.
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 68
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2066
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 635
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 68
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2066
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 635
Składniki
Włącz piekarnik na temperaturę 160°C.
Oddziel białka od żółtek. Do miski wsyp obie mąki, a następnie dodaj żółtka, łyżkę oleju
i mleko. Wymieszaj wszystko, najlepiej trzepaczką lub mikserem.
Ubij białka jaj ze szczyptą soli,
a następnie dodaj pianę do wcześniej zmiksowanego ciasta, wymieszaj delikatnie i odstaw na około 20 minut.
Umyj szpinak (i pokrzywy), pokrój grubo
i podsmaż przez 5 minut na patelni na łyżce oliwy. Możesz go też ugotować na parze,
a po gotowaniu lub duszeniu na patelni warto odlać nadmiaru płynu.
Szpinak ponownie umieść na patelni i podgrzej, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i crème fraiche.
Wymieszaj dokładnie i sprawdź smak, bo może trzeba dodać odrobinę pieprzu lub soli. Przykryj patelnię, aby szpinak nie wystygł.
Usmaż dwa grube naleśniki (placki Saint-Flour), czyli podgrzej dużą suchą patelnię do naleśników przez minutę lub dwie. Gdy będzie bardzo gorąca, rozsmaruj pędzlem silikonowym masło klarowane i wlej połowę ciasta.
Najpierw usmaż z jednej strony, a następnie ostrożnie przewróć na drugą stronę i dosmaż.
Po zdjęciu naleśnika z patelni tak samo przygotuj drugi placek.
Pierwszy gruby naleśnik umieść w wysmarowanej masłem formie do zapiekania albo na blasze wyłożonej papierem.
Na nim ułóż podduszony szpinak i na to połóż drugi naleśnik.
Na wierzchu umieść kilka malutkich kawałeczków masła,
a następnie piecz placki Saint-Flour w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Jak podawać placki Saint-Flour ze szpinakiem?
Bardzo prosto, czyli zaraz po wyjęciu z piekarnika podziel zapieczone naleśniki na porcje.
Jako przystawka wystarczą dla kilku osób, ale jako obiad lub kolacja nakarmią dwoje ludzi.
Warto je przygotować, bo okazały się bardzo smaczne. Delikatne i lekkie, chociaż grube, a dzieje się to za sprawą puszystej piany z białek. Smak mąki gryczanej jest tylko lekko wyczuwalny.
I w dodatku to jest danie wegetariańskie, które pochodzi wprost z tradycyjnej, regionalnej kuchni francuskiej. A wiadomo, że we Francji wege-jedzonko wcale nie jest oczywistością.
Placki podałam ze szpinakiem, a w lecie przyrządzę je z boćwiną, bo jej dodatek wydaje się tu bardzo pasować.
Jak przygotować boćwinę? Odpowiedź znajdziesz na blogu.
Smacznego!