Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i łatwe do zrobienia placki z prostych składników. Idealne jako posiłek lub deser dla dorosłych i dzieci.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 233
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 100
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 233
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 100
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Ser biały wyłożyłam do miski i rozgniotłam go widelcem. Użyłam sera w kostce, który nie miał takiej suchej i grudkowatej konsystencji jak twaróg, tylko był raczej taki miałki, do smarowania. Banana obrałam ze skórki i również rozgniotłam widelcem. Dodałam go do sera. Dodałam jeszcze jajko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko wymieszałam dokładnie łyżką. Powstało dość gęste i kleiste ciasto. Łyżką nabierałam porcje ciasta, i formowałam w rękach oprószonych mąką na placek. Placki dodatkowo obtaczałam lekko w mące i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Placuszki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki podałam na gorąco. Można je oprószyć cukrem pudrem, podać z dżemem czy twarożkiem. Jak kto woli.