Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z bakłażana można przygotować na wiele sposobów, na przykład ścierając na tarce miąższ i łącząc go – tak, jak w przypadku placków ziemniaczanych - z mąką i jajkiem. Usmażenie placuszków bakłażanowych według poniższego przepisu jest mniej pracochłonne ponieważ wymaga jedynie pokrojenia warzywa na plastry i dwukrotnego obsmażenia go na patelni.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2327
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1446
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 534
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3618
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1321
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2327
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1446
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 534
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3618
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1321
Składniki
Obsmaż krótko plastry bakłażana na oliwie czosnkowej (bakłażan powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Usmażone układaj na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przygotuj panierkę. Połącz w misce roztrzepane jajka ze startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na osobne talerzyki wysyp trochę mąki i trochę bułki tartej.
Po kolei obtaczaj plastry bakłażana w jajku, mące, a na koniec w bułce tartej.
Dodaj na patelnię odrobinę oliwy. Rozgrzej na średniej mocy palnika. Obsmaż na oliwie plastry bakłażana. Smaż na złocisty kolor około 2 minuty po każdej ze stron.
Podawaj placki z bakłażana gorące, oprószone posiekanym koperkiem, z ulubionym dipem, np. przykład czosnkowym.
Umyj bakłażana, osusz i odetnij końcówkę łodygi. Pokrój bakłażan na plastry o grubości około 1 cm. Oprósz je dość obficie solą i odłóż na 15 minut.
Spłucz z bakłażana nadmiar soli i osusz plastry ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy. Podsmaż na niej pokrojony na plasterki czosnek. Gdy się zarumieni, zdejmij go z patelni, pozostawiając na niej aromatyzowaną czosnkiem oliwę.