Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4910
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9638
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1430
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4910
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9638
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1430
Składniki
Mąką przesiać do dużej miski dodać proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, w którym umieścić jajko. Następnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszać mąkę z jajkiem. Stale mieszając wlewać mleko i wyrobić ciasto na zwartą masę. W między czasie umyć cukinię, obrać ze skóry. Miskę wyłożyć papierowym ręcznikiem i utrzeć cukinię na tarce na grubych oczkach. Papier wchłonie część soków z cukinii. Cukinię, pokruszoną drobno fetę i tymianek dołożyć do ciasta, doprawić solą i pieprzem, ostrożnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Na placuszki średniej wielkości brać po jednej łyżce ciasta, na małe po pół i smażyć na gorącym oleju 3-4 minuty z każdej strony. Placuszki wyjmować z patelni łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach do odsączenia. Placuszki można podawać samodzielnie lub z sosem tzatziki albo po prostu polane ketchupem.