Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 10444

Placki z cukinii idealnie sprawdzają się jako samodzielne danie np. na ciepłą kolację lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąką przesiać do dużej miski dodać proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, w którym umieścić jajko. Następnie za pomocą drewnianej łyżki wymieszać mąkę z jajkiem. Stale mieszając wlewać mleko i wyrobić ciasto na zwartą masę. W między czasie umyć cukinię, obrać ze skóry. Miskę wyłożyć papierowym ręcznikiem i utrzeć cukinię na tarce na grubych oczkach. Papier wchłonie część soków z cukinii. Cukinię, pokruszoną drobno fetę i tymianek dołożyć do ciasta, doprawić solą i pieprzem, ostrożnie wymieszać.

  2. Na patelni rozgrzać olej. Na placuszki średniej wielkości brać po jednej łyżce ciasta, na małe po pół i smażyć na gorącym oleju 3-4 minuty z każdej strony. Placuszki wyjmować z patelni łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach do odsączenia. Placuszki można podawać samodzielnie lub z sosem tzatziki albo po prostu polane ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dora1970 01 września 2013 zadnego tymianku i proszku do pieczenia bo psuje smak a proszek jest niepotrzebny,cukini sie nie obiera ze skorki!!!to tak jakby myc pieczarki!!!wzstarcyz polacyzc skladniki,dodac starta cukinie na duzych oczkach sol,pieprz i klasc male placusyki na rozgrzanym oleju co za filozofia???nie zmieniajcie skladnikow dan,bo robia sie niesmaczne,to danie wloskie,ja mieszkam we wloszech od14lat,nic innego sie nie dodaje,kobiety polskie zmieniaja wiele dan roznych narodow,dodaja wiele niepotrzenych skladnikow po czym wychodzi danie kompletnie zmienione smakowo!!!!!!poydrawiam,smacynego Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń