Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywne placki to bogactwo smaków i tekstur. Warto poeksperymentować, by odkryć swoją ulubioną wersję tego szybkiego, pożywnego i jakże smacznego dania. Jednym z wartych uwagi wariantów są placki z cukinii i kaszy gryczanej.
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 218
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20311
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 218
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20311
Składniki
Ugotuj kaszę gryczaną (w lekko osolonej wodzie) do miękkości – tak, by nieco ją rozgotować.
Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Posól i odstaw na kwadrans. Odciśnij z nadmiaru soku.
Posiekaj cebulę i czosnek. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju cebulę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Przestudź.
Połącz w misce kaszę, cukinię, cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, jajka i śmietanę. Wymieszaj na jednolitą masę. Przesiej do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie krótko wymieszaj (tak, by nie powstały grudki mąki). Dopraw masę rozgniecionym w moździerzu kminkiem, solą i pieprzem.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Nakładaj po 3-4 porcje ciasta (około 1,5 łyżki), formując owalne placki. Smaż przez 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone placki odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.