Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli z warzywne placki kojarzą ci się wyłącznie z plackami ziemniaczanymi, koniecznie wypróbuj innych wariantów! Z pewnością zasmakują ci placki z cukinii i sera feta – mięciutkie, chrupiące z wierzchu, wyraziste w smaku, a zarazem świetne jako dodatek do innych dań.
Składniki
Obierz cukinię, obetnij końcówki. Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Przełóż do miski, posól i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij z cukinii nadmiar soku.
Zetrzyj ser feta na dużych oczkach tarki. Obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Posiekaj koperek i natkę pietruszki. Dołóż ser i warzywa do miski z cukinią.
Dołóż do miski mąkę i jajko. Całość wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj też trochę soli.
Rozgrzej na patelni trochę masła klarowanego (na średniej mocy palnika). Nałóż kilka porcji masy cukiniowej (po około 1,5 łyżki) i uformuj je w okrągłe placki. Smaż przez 2-3 minuty. Obróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Usmażone placki z cukinii i sera feta przekładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj placki gorące z wybranymi dodatkami, np. z gulaszem lub z dipem czosnkowym.