Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad lub kolację? Te chrupiące placki z cukinii i soczewicy będą strzałem w dziesiątkę! Są idealne na lekki obiad, który zagwarantuje ci uczucie sytości na długi czas. Przygotujesz je naprawdę szybko, a nawet jeśli nie przepadasz za warzywami, spróbuj – obiecuję, że się w nich zakochasz!
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9560
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3147
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6641
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9560
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3147
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6641
Składniki
Soczewicę kilkukrotnie wypłucz, a następnie zalej ją około 350 ml wody. Gotuj do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka, a następnie przełóż ją na sitko i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp ją solą i pougniataj przez kilka sekund, a następnie odstaw na 15 minut, aby puściła sok. Następnie dokładnie ją odciśnij
Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę bardzo drobno posiekaj.
W dużej misce wymieszaj soczewicę, mozzarellę, cebulę, czosnek, przyprawy, pietruszkę oraz cukinię. Dodaj jajko i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 5 minut, a gdyby masa po tym czasie była zbyt luźna, dodaj nieco więcej bułki tartej.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Nakładaj po łyżce masy i formuj placuszki. Smaż je z obu stron na złocisty kolor.
Po smażeniu placki możesz odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki z cukinii z soczewicą podawaj z ulubionym sosem - doskonale sprawdzi się jogurt z ziołami i odrobiną czosnku.