Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, delikatne i pożywne placuszki warzywne z cukinii, marchewki i pora. Ich smak podkreśla świeży koperek oraz kurkuma, która świetnie poprawia trawienie oraz stymuluje odporność naszego organizmu. Możemy serwować je jako dodatek do grillowanych, duszonych i pieczonych mięs lub dodatek do rozmaitych gulaszów. Są świetnie także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21650
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21650
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę obieramy, ścieramy na małych oczkach i dodajemy do cukinii wraz pokrojonym drobno porem.
Do miski dodajemy mleko, śmietankę, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekany koperek oraz kurkumę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem jogurtu, śmietany lub sosu tzatziki. Możemy podawać je także jako dodatek do dań głównych. Są idealnym dodatkiem do warzywnych lub mięsnych gulaszów.