Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z dyni na słono będą ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych lub wytrawnych naleśników. To idealny, sezonowy obiad, który przygotujesz bez większego wysiłku.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11996
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 100
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25747
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11996
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 100
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25747
Składniki
Przygotowany wcześniej miąższ z dyni musisz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie rozbij jajka. Oddziel żółtko od białka. Nie wyrzucaj białka, ponieważ będzie Ci również potrzebne. Żółtka wrzuć do osobnej miski, dodaj masło i ucieraj składniki, do momentu aż zbieleją. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj je, aż powstanie sztywna piana. Możesz to sprawdzić, przewracając miskę do góry dnem. Jeśli zawartość pozostanie na swoim miejscu, nie będzie spływać, to znaczy, że białka są już gotowe.
Startą dynie dodaj do żółtek, następnie wsyp mąkę i dorzuć imbir. Nie zapomnij o przyprawach. Na sam koniec do całości dodaj pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby podczas mieszania nie opadła masa. Weź łyżkę i wyjmuj z miski porcje ciasta, nakładając je na rozgrzaną patelnie. Pamiętaj, aby wcześniej wylać na nią olej. Kiedy jedna strona się zetnie, przewróć placek na drugą i dosmażaj.
Gotowe placki wyłóż na talerz. Możesz podawać je z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym lub same wedle własnego uznania. Placki można również udekorować koperkiem, jadalnymi kwiatami lub innymi ziołami. Danie podawaj delikatnie przestudzone.