Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo smaczne danie. Mozna je przyrzadzic na wiele sposobów w zaleznosci od dodanych przypraw. Moja wersja jest orientalna, z kolendra i przyprawa Ras el-Hanout ( marokanska mieszanka skladajaca sie z galki muszkatolowej, suszonych platków róz, cynamonu, anyzu, kurkumy, chili, bialego pieprzu, imbiru, gozdzików, ziela angileskiego, kardamonu i alpinii) Równie dobrze smakuje wersja z papryka albo imbirem i curry lub z pietruszka, tymiankiem i majerankiem.
Polecam.
Odsłon: 260
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5913
Polecam.
Odsłon: 260
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 102
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5913
Składniki
Dynie i ziemniaki zetrzec na tarce, dymke przekroic na pól i pokroic w waskie paski, prazone orzeszki zmielic i wszystko wymieszac z maka orkiszowa. Doprawic sola, pieprzem, kolendra i przyprawa Ras el-Hanout. Uformowac plaskie placki. Smazyc na goracym oleju na zloty kolor, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc dalsze 10 min. obracajac co jakis czas.
Ser pokroic w kostkie. Szalotke obrac i drobno posiekac, smazyc 2-3 min. na masle. Dodac smietane, potem ser i mieszac tak dlugo trzepaczka, az sie ser rozpusci.
Placki podawac z sosem i zielona salata.