Placki z kapusty i kalafiora to smaczna i sycąca alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Gotowany kalafior oraz drobno poszatkowana biała kapusta to podstawowe składniki tego dania. Dodatek świeżego koperku, natki pietruszki i czosnku nadaje im wyrazistego smaku i aromatu. Placki wychodzą delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Możesz podać je samodzielnie, z ulubionym sosem lub surówką ze świeżych warzyw.
Placki z kapusty i kalafiora
Składniki
- 1 kalafior
- 2 garści drobno poszatkowanej białej kapusty
- 3 jajka
- 2-3 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- 80 g mąki pszennej (plus więcej do obtoczenia)
- 2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
- olej do smażenia
Składniki
- 1 kalafior
- 2 garści drobno poszatkowanej białej kapusty
- 3 jajka
- 2-3 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- 80 g mąki pszennej (plus więcej do obtoczenia)
- 2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Kalafiora podziel na różyczki, umieść w durszlaku, przelej zimną wodą i przełóż do garnka. Zalej wodą, dosyp sól i gotuj warzywo ok. 6 minut od zagotowania wody. Kalafior powinien być miękki. Następnie odcedź na durszlaku i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Kapustę bardzo drobno poszatkuj (ostrym nożem lub za pomocą szatkownicy), umieść w misce, wsyp szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, by kapusta zmiękła. Następnie dodaj roztrzepane jajka, mąkę, posiekaną zieleninę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż do miski puree z kalafiora, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wbij jeszcze jedno jajko. Masa musi być na tyle zwarta, by pozwalała się łatwo formować.
Z miski nabieraj porcje masy (ok. 2 łyżki), formuj kulę, a potem spłaszczaj, by uzyskać kształt zgrabnego placka. Lekko obtocz w mące i smaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Trzymaj na ogniu ok. 4 minuty z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Usmażone placki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawaj na gorąco, samodzielnie lub polane domowym sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15643

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1427

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12537
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15643

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1427

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12537



Składniki
- 1 kalafior
- 2 garści drobno poszatkowanej białej kapusty
- 3 jajka
- 2-3 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- 80 g mąki pszennej (plus więcej do obtoczenia)
- 2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
- olej do smażenia
Kalafiora podziel na różyczki, umieść w durszlaku, przelej zimną wodą i przełóż do garnka. Zalej wodą, dosyp sól i gotuj warzywo ok. 6 minut od zagotowania wody. Kalafior powinien być miękki. Następnie odcedź na durszlaku i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Kapustę bardzo drobno poszatkuj (ostrym nożem lub za pomocą szatkownicy), umieść w misce, wsyp szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, by kapusta zmiękła. Następnie dodaj roztrzepane jajka, mąkę, posiekaną zieleninę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż do miski puree z kalafiora, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wbij jeszcze jedno jajko. Masa musi być na tyle zwarta, by pozwalała się łatwo formować.
Z miski nabieraj porcje masy (ok. 2 łyżki), formuj kulę, a potem spłaszczaj, by uzyskać kształt zgrabnego placka. Lekko obtocz w mące i smaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Trzymaj na ogniu ok. 4 minuty z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Usmażone placki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawaj na gorąco, samodzielnie lub polane domowym sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.