Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kapusty i kalafiora to smaczna i sycąca alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Gotowany kalafior oraz drobno poszatkowana biała kapusta to podstawowe składniki tego dania. Dodatek świeżego koperku, natki pietruszki i czosnku nadaje im wyrazistego smaku i aromatu. Placki wychodzą delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Możesz podać je samodzielnie, z ulubionym sosem lub surówką ze świeżych warzyw.
Składniki
Kalafiora podziel na różyczki, umieść w durszlaku, przelej zimną wodą i przełóż do garnka. Zalej wodą, dosyp sól i gotuj warzywo ok. 6 minut od zagotowania wody. Kalafior powinien być miękki. Następnie odcedź na durszlaku i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Kapustę bardzo drobno poszatkuj (ostrym nożem lub za pomocą szatkownicy), umieść w misce, wsyp szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, by kapusta zmiękła. Następnie dodaj roztrzepane jajka, mąkę, posiekaną zieleninę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż do miski puree z kalafiora, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj, aby uzyskać jednorodną masę. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wbij jeszcze jedno jajko. Masa musi być na tyle zwarta, by pozwalała się łatwo formować.
Z miski nabieraj porcje masy (ok. 2 łyżki), formuj kulę, a potem spłaszczaj, by uzyskać kształt zgrabnego placka. Lekko obtocz w mące i smaż placki na mocno rozgrzanym oleju. Trzymaj na ogniu ok. 4 minuty z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Usmażone placki odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawaj na gorąco, samodzielnie lub polane domowym sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym.