Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem

Przepis dnia 2015-12-27
Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47364

Dodano:

Odsłon: 1991

Bo to było tak...kapusta została, więc trzeba było coś zrobić...dokładnie tak, jak z wołowiną. No i mamy takie pyszne placuchy, które są świetne na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 1 mała biała kapusta
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 pęczek koperku
  • olej
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do wołowiny
  • 1 puszka krojonych pomidorów
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
    Mieloną wołowinę z cebulą podsmażamy na oleju, oprószamy przyprawą do wołowiny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez minutę. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do uzyskania ulubionej przez nas konsystencji (u nas 35 min bez przykrycia). Podajemy razem z plackami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń