Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kaszy manny to jedyny w swoim stylu zamiennik klasycznych pancakes czy naleśników. Są wyjątkowo puszyste, z pięknym wzorem koronki. Ich delikatność zaskoczy każdego smakosza placków. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, będąc idealnym rozwiązaniem na każde śniadanie czy też kolację.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7980
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 91
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7980
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 91
Składniki
W dużej misce połącz kaszę, mąkę, drożdże, sól i cukier. Dobrze wymieszaj.
Dolej ciepłe mleko i ekstrakt waniliowy. Miksuj całość przez ok. 2-3 minuty na niskich obrotach.
Dodaj proszek do pieczenia i miksuj przez kolejne 30 sekund. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewaj po łyżce wody do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i dobrze rozsmaruj tłuszcz po całej powierzchni. Ciasto ponownie przemieszaj i wlewaj na patelnię po 1-2 łyżki masy, tworząc placki.
Smaż placki do momentu aż zaczną pojawiać się pękające bąbelki. To znak, że należy je obrócić. Smaż z drugiej strony przez ok. 1-2 minuty, do ładnego zrumienienia.
Gotowe placki z kaszy manny odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło od razu po usmażeniu lub po kilku minutach na zimno, z ulubionymi dodatkami – kremami, dżemami, owocami.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj na patelni lub w kuchence mikrofalowej.