Placki z łososiem i gotowanymi ziemniakami to świetna i prosta przekąska dla całej rodziny. Do placków możesz też dorzucić gotowaną marchewkę, groszek z puszki lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Użycie słodkich ziemniaków zamiast klasycznych, to także kapitalny pomysł, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni. Placki podawaj z sosem koperkowym, tzatziki, holenderskim, sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty.
Placki z łososiem
Składniki
- 300 g fileta z łososia z puszki, gotowanego na parze lub wędzonego
- 500 g ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki
- 1-2 łyżki mąki pszennej, kukurydzianej lub ziemniaczanej (plus podobna ilość do obtoczenia)
- sól i czarny pieprz
- ewentualnie ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- olej do smażenia
Składniki
- 300 g fileta z łososia z puszki, gotowanego na parze lub wędzonego
- 500 g ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki
- 1-2 łyżki mąki pszennej, kukurydzianej lub ziemniaczanej (plus podobna ilość do obtoczenia)
- sól i czarny pieprz
- ewentualnie ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, dodaj do nich masło i śmietanę, po czym rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree. Łososia rozerwij widelcem na wiórki, a zieleninę drobno posiekaj. Dodaj składniki do ugotowanych ziemniaków. Dołóż także przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko, dosyp mąkę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj masę łyżką, by była zwarta i wstaw do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmij masę z lodówki. Przygotuj płaskie naczynie i wsyp do niego mąkę, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj ze schłodzonej masy okrągłe kotleciki i obtaczaj w mące ze wszystkich stron. Powtórz z resztą masy ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż spłaszczone placki partiami, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą usmażone i złociste. Następnie układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj placki na ciepło z ulubionym sosem i plasterkami cytryny.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1364

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12415

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15556
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1364

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12415

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15556



Składniki
- 300 g fileta z łososia z puszki, gotowanego na parze lub wędzonego
- 500 g ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki pietruszki
- 1-2 łyżki mąki pszennej, kukurydzianej lub ziemniaczanej (plus podobna ilość do obtoczenia)
- sól i czarny pieprz
- ewentualnie ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- olej do smażenia
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, dodaj do nich masło i śmietanę, po czym rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree. Łososia rozerwij widelcem na wiórki, a zieleninę drobno posiekaj. Dodaj składniki do ugotowanych ziemniaków. Dołóż także przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko, dosyp mąkę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj masę łyżką, by była zwarta i wstaw do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmij masę z lodówki. Przygotuj płaskie naczynie i wsyp do niego mąkę, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj ze schłodzonej masy okrągłe kotleciki i obtaczaj w mące ze wszystkich stron. Powtórz z resztą masy ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż spłaszczone placki partiami, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą usmażone i złociste. Następnie układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj placki na ciepło z ulubionym sosem i plasterkami cytryny.