Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z łososiem i gotowanymi ziemniakami to świetna i prosta przekąska dla całej rodziny. Do placków możesz też dorzucić gotowaną marchewkę, groszek z puszki lub pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Użycie słodkich ziemniaków zamiast klasycznych, to także kapitalny pomysł, jeśli lubisz eksperymentować w kuchni. Placki podawaj z sosem koperkowym, tzatziki, holenderskim, sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 728
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 402
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 131
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 76
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 728
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 402
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 131
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 76
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, dodaj do nich masło i śmietanę, po czym rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree. Łososia rozerwij widelcem na wiórki, a zieleninę drobno posiekaj. Dodaj składniki do ugotowanych ziemniaków. Dołóż także przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko, dosyp mąkę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj masę łyżką, by była zwarta i wstaw do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyjmij masę z lodówki. Przygotuj płaskie naczynie i wsyp do niego mąkę, po czym dopraw solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj ze schłodzonej masy okrągłe kotleciki i obtaczaj w mące ze wszystkich stron. Powtórz z resztą masy ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż spłaszczone placki partiami, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą usmażone i złociste. Następnie układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj placki na ciepło z ulubionym sosem i plasterkami cytryny.