Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z topinamburu i ziemniaków, z dodatkiem czerwonej cebuli, zapewniają różnorodność smaków i tekstur. Mają lekko słodki, orzechowy smak, zupełnie różny od klasycznych placków ziemniaczanych. Warzywa bulwiaste dostarczają dużej ilości błonnika i inuliny, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Placki te będą idealne jako samodzielny obiad czy lunch, ale sprawdzą się też jako przekąska do chrupania podczas seansu filmowego ze znajomymi czy podczas imprez.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1605
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 596
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1605
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 596
Składniki
Topinambur i ziemniaki umyj oraz obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój mandoliną w bardzo cienkie piórka. Alternatywnie możesz również zetrzeć cebulę na tarce.
Włóż warzywa do miski, lekko odciskając je z nadmiaru płynu. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dodaj mąkę oraz jajka. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju. Nakładaj po łyżce masy na każdy placek, lekko spłaszczając je do uzyskania średnicy ok. 5-6 cm. Smaż przez 3-5 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Gotowe placki z topinamburu odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi. Podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, póki są chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.