Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z topinamburu i ziemniaków, z dodatkiem czerwonej cebuli, zapewniają różnorodność smaków i tekstur. Mają lekko słodki, orzechowy smak, zupełnie różny od klasycznych placków ziemniaczanych. Warzywa bulwiaste dostarczają dużej ilości błonnika i inuliny, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Placki te będą idealne jako samodzielny obiad czy lunch, ale sprawdzą się też jako przekąska do chrupania podczas seansu filmowego ze znajomymi czy podczas imprez.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 792
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11600
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 792
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11600
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Składniki
Topinambur i ziemniaki umyj oraz obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój mandoliną w bardzo cienkie piórka. Alternatywnie możesz również zetrzeć cebulę na tarce.
Włóż warzywa do miski, lekko odciskając je z nadmiaru płynu. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie dodaj mąkę oraz jajka. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju. Nakładaj po łyżce masy na każdy placek, lekko spłaszczając je do uzyskania średnicy ok. 5-6 cm. Smaż przez 3-5 minut z każdej strony, do ładnego zezłocenia.
Gotowe placki z topinamburu odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami kuchennymi. Podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, póki są chrupiące. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.