Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to danie, które często gości na polskich stołach. Niezależnie od pory roku czy dodatków stanowi pyszny obiad lub przekąskę.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2541
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3054
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102023
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6405
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2541
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3054
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102023
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6405
Składniki
Obieramy ziemniaki. Następnie ścieramy je na tarce o małych ostrzach. Po starciu należy odlać nadmiar niepotrzebnej wody, która wydzieliła się podczas tarcia. Ścieramy także cebulę (by uniknąć łez, robię to w okularach).
Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy pozostałe składniki: wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Konsystencja ciasta powinna być gładka i w miarę jednolita.
Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki kładziemy ciasto i formujemy placuszki. Ich wielkość zależy od naszych upodobań. :) Gdy placki się zarumienią po obu stronach, wyjmujemy je i kładziemy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbawimy placuszki namiaru tłuszczu.
Teraz pozostaje dobór ulubionych dodatków, np. cukier puder albo sos grzybowy i... gotowe. :)
Smacznego!