Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to danie, które często gości na polskich stołach. Niezależnie od pory roku czy dodatków stanowi pyszny obiad lub przekąskę.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105447
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 28
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105447
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 28
Składniki
Obieramy ziemniaki. Następnie ścieramy je na tarce o małych ostrzach. Po starciu należy odlać nadmiar niepotrzebnej wody, która wydzieliła się podczas tarcia. Ścieramy także cebulę (by uniknąć łez, robię to w okularach).
Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy pozostałe składniki: wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Konsystencja ciasta powinna być gładka i w miarę jednolita.
Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki kładziemy ciasto i formujemy placuszki. Ich wielkość zależy od naszych upodobań. :) Gdy placki się zarumienią po obu stronach, wyjmujemy je i kładziemy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbawimy placuszki namiaru tłuszczu.
Teraz pozostaje dobór ulubionych dodatków, np. cukier puder albo sos grzybowy i... gotowe. :)
Smacznego!