Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane to danie, które często gości na polskich stołach. Niezależnie od pory roku czy dodatków stanowi pyszny obiad lub przekąskę.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8373
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253435
Polecam.
Odsłon: 1463
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8373
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253435
Polecam.
Odsłon: 1463
Składniki
Obieramy ziemniaki. Następnie ścieramy je na tarce o małych ostrzach. Po starciu należy odlać nadmiar niepotrzebnej wody, która wydzieliła się podczas tarcia. Ścieramy także cebulę (by uniknąć łez, robię to w okularach).
Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy pozostałe składniki: wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki mieszamy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Konsystencja ciasta powinna być gładka i w miarę jednolita.
Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki kładziemy ciasto i formujemy placuszki. Ich wielkość zależy od naszych upodobań. :) Gdy placki się zarumienią po obu stronach, wyjmujemy je i kładziemy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbawimy placuszki namiaru tłuszczu.
Teraz pozostaje dobór ulubionych dodatków, np. cukier puder albo sos grzybowy i... gotowe. :)
Smacznego!