Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane a’la rosti z paprykarzem cielęcym i ze śmietaną według Mateusza Gesslera. Rewelacyjne danie, które zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przepis pochodzi z 20. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1081
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1081
Składniki
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę 1,5 x1,5 cm, marchewkę w kółka o grubości 3 mm. Czosnek w plastry. Wszystkie warzywa przesmażamy na maśle klarowanym, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Cielęcinę oczyszczamy i kroimy na kawałki 2x2 cm, obtaczamy w mące i soli. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor, obracając je z każdej strony. Cielęcinę zalewamy białym winem, redukujemy o połowę i łączymy mięso z warzywami. Dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami. Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia i wrzucamy kostkę masła intensywnie mieszając. Na koniec całość należy posypać natką pietruszki.
Obrane ziemniaki kroimy na cienkie paski/ słupki, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściły ziemniaki. Dodajemy startą cebulę, czosnek, tymianek sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Placki smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.