Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące, złociste placki ziemniaczane przepisu babci to prawdziwy smak dzieciństwa i domowego ciepła. Każdy kęs zachwyca delikatnym wnętrzem i wyrazistą, dobrze chrupiącą skórką. Aromat smażonych ziemniaków z cebulą i nutą czosnku, dobrze doprawionych i lekki pikantnych stanie się niezapomnianym wspomnieniem. Placki smakują wyśmienicie zarówno same, jak i podane z kleksem kwaśnej śmietany czy ulubionym sosem lub gulaszem. Ich przygotowanie jest proste, a efekt zawsze jest niezawodny — to danie, które cieszy wszystkich, niezależnie od wieku.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23045
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1011
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23045
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1011
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
Ziemniaki i cebulę obierz. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach lub użyj robota kuchennego z tarczą do tarcia. Przenieś masę do sitka i połóż go nad dużą miską. Dobrze odciśnij i pozostaw na ok. 10 minut.
Puree ziemniaczano-cebulowe wymieszaj dokładnie z jajkami i mąką. Dodaj przetarty na tarce czosnek.
Z miski z wodą z ziemniaków ostrożnie odlej płyn, pozostawiając gęstszą skrobię na dnie. Przenieś ją do pozostałych składników i wmieszaj.
Dodaj kwaśną śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszaj szpatułką.
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu kładź po 1-2 łyżki masy i delikatnie je spłaszczaj, tworząc placek. Smaż każdy z nich przez 3-5 minut z każdej strony aż będą złote i chrupiące.
Gotowe placki ziemniaczane przepisu babci odkładaj na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Podawaj danie na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub posypane cukrem.